W skrócie:
Ziele angielskie to przyprawa, która rośnie na Jamajce i została sprowadzona do Europy przez Brytyjczyków. Stąd wzięła się polska nazwa tej przyprawy jako ziele angielskie. To owoce, a właściwie jagody drzewa pimentowego znanego również jako korzennik lekarski. Warto wiedzieć, że pierwotnie nazywano go pieprzem jamajskim, pieprzem goździkowym lub od łacińskiej nazwy pimentem. Poza przyjemnym zapachem ziele angielskie ma lekko gorzki smak. Używaj go z umiarem, aby danie nie nabrało goryczy. Poznaj najczęstsze zastosowanie ziela angielskiego w kuchni.
Czy do rosołu daje się ziele angielskie?
Zdecydowanie tak! Poza liśćmi laurowymi i ziarnami czarnego pieprzu ziele angielskie jest obowiązkowym dodatkiem do rosołu. Jego korzenny aromat podkreśla smak gotowanego mięsa. Po dłuższym gotowaniu w bulionie ziele angielskie tworzy rozgrzewający wywar, który szczególnie pomoże w trakcie choroby. Co więcej, aromatyczna zupa będzie bazą do zupy pomidorowej czy domowych flaków. Wystarczy dodać maksimum 7 sztuk na 5 litrów rosołu. Przekroczenie zalecanej ilości ziela angielskiego sprawi, że rosół będzie gorzki i pikantny. Ziele angielskie wrzuć na początku gotowania rosołu i wyjmij na 15 minut przed końcem gotowania wywaru.
Ziele angielskie do mięsa
Ziele angielskie znakomicie łączy się z mięsem – zwłaszcza z wołowiną, wieprzowiną, jagnięcina i dziczyzną. Możesz dodać je do marynaty lub dorzucić kilka ziaren do pieczeni, gulaszu czy bigosu. Świetnie smakują żeberka duszone z cebulą. Zazwyczaj z liściem laurowym tworzy standardowy zestaw przypraw do dań mięsnych.

Ziele angielskie do piernika
Choć ziele angielskie kojarzy się raczej z daniami wytrawnymi, warto pamiętać, że jego aromat świetnie sprawdza się również w ciastach i deserach. Możesz pamiętać, że babcie często mieliły łyżeczkę ziela angielskiego i dodawały go jako składnik przyprawy do piernika. Ten prosty trik dodawał korzennego smaku domowym wypiekom. W prosty sposób dodasz do ciast zapach cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej.
Domowe kiszonki z zielem angielskim
Ziele angielskie to ważny składnik marynat do ogórków, grzybów czy śledzi. Dodaje im łatwo rozpoznawalnej głębi i pomaga zrównoważyć kwaśny smak. Warto też wrzucić kilka ziaren do domowej zalewy do mięsa. Można też dodać go do zalewy wykorzystywanej np.: do domowych ogórków kiszonych. Na 1 l zalewy lub marynaty użyj 3 kulek ziela angielskiego.
Ziele angielskie w zimowej herbacie
Niecodziennym zastosowaniem ziela angielskiego jest dodanie go do rozgrzewającej herbaty na jesień i zimę. Możesz także dorzuć kilka ziaren do grzanego wina, cydru lub domowej herbaty z imbirem i miodem. Nada im lekko pikantnego smaku i korzennego aromatu. Wystarczą maksymalnie 2 kulki, aby zyskać rozgrzewający przysmak.
Zaskakujące porównanie serwuje Niki Segnit w książce „Leksykon smaków” twierdząc, że bazylia jest ziołowym odpowiednikiem ziela angielskiego poprzez łączenie różnorodnych smaków i aromatów w jednym. Co więcej, poleca dodawać je do ciast z jeżyn i brzoskwiń, aby dopełnić i ich smak.
Mam nadzieję, że zachęcę cię do eksperymentowania w kuchni z użyciem ziela angielskiego. Wystarczy szczypta mielonego ziela angielskiego, aby cieszyć się różnorodnym smakiem i intensywnym zapachem.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Źródła:
„Leksykon smaków”, Niki Segnit, Wydawawnictwo Buchmann, Warszawa 2017 r.
„Rośliny przyprawowe” B. Hlava, D. Lanska, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1983 r.
