Tajemnicze zatrucie pokarmowe. Trzy osoby nie żyją. Rodzina zjadła skażone ślimaki?

Damian Kelman
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Tajemnicze zatrucie pokarmowe doprowadziło do śmierci trzech osób na Tajwanie. Policja rozpoczęła dochodzenie w tej sprawie. Pierwsze informacje wskazują, że mogło dojść do spożycia ślimaków, które zostały spryskane pestycydami.

Spis treści

Śmiertelne zatrucie na Tajwanie

Policja bada sprawę tajemniczego zatrucia pokarmowego na Tajwanie w prowincji Taitung. Wszystko rozpoczęło się, gdy 83-letnia kobieta o nazwisku Tseng we wtorek, 17 września, przygotowała partię pierogów z prosem, ślimakami, wieprzowiną i pędami bambusa.

Po zjedzeniu dania seniorka poczuła się źle i około 21 lokalnego czasu została przewieziona do szpitala Mackay Memorial Hospital. Dyrektor tamtejszego oddziału ratunkowego zauważył, że kobieta przybyła z "dziwnym zapachem", co sprawiło, że lekarze od początku zaczęli podejrzewać zatrucie pokarmowe.

83-latka zmarła w szpitalu. Rodzina, która dotarła na miejsce, upierała się jednak, że kobieta straciła życie z powodu choroby, a nie zatrucia.

Trzy osoby nie żyją

Rodzina zabrała ciało zmarłej do domu i jeszcze tego samego wieczora w jej mieszkaniu zebrało się około 30 krewnych i przyjaciół, by ostatni raz pożegnać Tseng. Podczas uroczystości zostały również podane pierożki i inne dania z jej kuchni.

Kilka godzin później, około 3 nad ranem, u niektórych zebranych w domu zaczęły występować objawy takie jak wymioty i drgawki, co wymagało interwencji służb medycznych.

Łącznie do szpitala trafiło 11 kolejnych osób, z czego dwóch pacjentów zmarło w środę nad ranem. Lekarze poinformowali natomiast, że pozostała część hospitalizowanych przebywa na oddziale intensywnej terapii, a inni pozostają pod obserwacją po ustabilizowaniu się ich stanu.

Łącznie jednak w wyniku zatrucia pokarmowego zmarły trzy osoby.

Śmierć przez skażone ślimaki?

Tajemnicze okoliczności śmierci sprawiły, że kilka agencji rządowych wszczęło odrębne dochodzenie w tej sprawie. Biuro policji powiatu Taitung i Tajwańska Agencja ds. Żywności i Leków przekazały z kolei, że zbierają dowody, w tym również reszty pierożków, do analizy. Wyniki powinny pojawić się w przeciągu od dwóch dni do tygodnia.

Lokalne media sugerują, że ślimaki, które nie są powszechnie spożywane na Tajwanie, ale jednak znajdują się w diecie niektórych ludów tubylczych, mogły zostać pobrane z terenów uprawnych, na których rozpylano wcześniej pestycydy.

źródło: Focus Taiwan

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

E
Ekolog
Tytuł "Zabójcze pestycydy" nie lepiej by brzmiał?

Nie straszmy ślimakami...
Wróć na i.pl Portal i.pl