Spis treści
Śmiertelne zatrucie na Tajwanie
Policja bada sprawę tajemniczego zatrucia pokarmowego na Tajwanie w prowincji Taitung. Wszystko rozpoczęło się, gdy 83-letnia kobieta o nazwisku Tseng we wtorek, 17 września, przygotowała partię pierogów z prosem, ślimakami, wieprzowiną i pędami bambusa.
Po zjedzeniu dania seniorka poczuła się źle i około 21 lokalnego czasu została przewieziona do szpitala Mackay Memorial Hospital. Dyrektor tamtejszego oddziału ratunkowego zauważył, że kobieta przybyła z "dziwnym zapachem", co sprawiło, że lekarze od początku zaczęli podejrzewać zatrucie pokarmowe.
83-latka zmarła w szpitalu. Rodzina, która dotarła na miejsce, upierała się jednak, że kobieta straciła życie z powodu choroby, a nie zatrucia.
Trzy osoby nie żyją
Rodzina zabrała ciało zmarłej do domu i jeszcze tego samego wieczora w jej mieszkaniu zebrało się około 30 krewnych i przyjaciół, by ostatni raz pożegnać Tseng. Podczas uroczystości zostały również podane pierożki i inne dania z jej kuchni.
Kilka godzin później, około 3 nad ranem, u niektórych zebranych w domu zaczęły występować objawy takie jak wymioty i drgawki, co wymagało interwencji służb medycznych.
Łącznie do szpitala trafiło 11 kolejnych osób, z czego dwóch pacjentów zmarło w środę nad ranem. Lekarze poinformowali natomiast, że pozostała część hospitalizowanych przebywa na oddziale intensywnej terapii, a inni pozostają pod obserwacją po ustabilizowaniu się ich stanu.
Łącznie jednak w wyniku zatrucia pokarmowego zmarły trzy osoby.
Śmierć przez skażone ślimaki?
Tajemnicze okoliczności śmierci sprawiły, że kilka agencji rządowych wszczęło odrębne dochodzenie w tej sprawie. Biuro policji powiatu Taitung i Tajwańska Agencja ds. Żywności i Leków przekazały z kolei, że zbierają dowody, w tym również reszty pierożków, do analizy. Wyniki powinny pojawić się w przeciągu od dwóch dni do tygodnia.
Lokalne media sugerują, że ślimaki, które nie są powszechnie spożywane na Tajwanie, ale jednak znajdują się w diecie niektórych ludów tubylczych, mogły zostać pobrane z terenów uprawnych, na których rozpylano wcześniej pestycydy.
źródło: Focus Taiwan