Tapioka to produkt skrobiowy, który otrzymujemy w wyniku mielenia manioku. Może występować w postaci płatków, mąki lub niewielkich, białych kuleczek. W swoim składzie zawiera lekkostrawne węglowodany i białko. Tapioka ma właściwości hipoalergiczne i nie zawiera cholesterolu.
Tapioki używa się najczęściej do zagęszczenia sosów i musów oraz do produkcji kisieli mlecznych i owocowych. Tapioka stanowi także główny składnik do wyrobu bubble tea. Oto najciekawsze przepisy z tapioką!
Tapioka przepisy
Deser z tapioki. Pyszny pudding
Przepisy z tapioki to przede wszystkim niskokaloryczne posiłki. Idealnie sprawdzają się na drugie śniadanie lub deser. Bez obaw po danie z tapioką mogą sięgać również uczuleni na gluten. Tapioka nie zawiera glutenu, ma także mało kalorii, dlatego jest świetnym pomysłem na deser dla osób przebywających na diecie.
Składniki:
- 2 szklanki mleka,
- 1/4 szklanki tapioki w postaci grysiku,
- 2 łyżki dowolnego słodu,
- dżem owocowy,
- owoce sezonowe.
Wykonanie:
Grysik z tapioki gotować w mleku przez około 30 minut. W czasie gotowania cały czas mieszać. Gdy tapioka będzie gotowa, pozostawić ją do wystygnięcia. Następnie przełożyć tapiokę do miski. Dodać słód i zblendować. Do pucharków włożyć dżem, następnie masę z tapioki, a na koniec owoce.
Kulki tapioki są gotowe do jedzenia, gdy staną się przezroczyste!
Deser z tapioki. Tapioka z jabłkami
Składniki:
- tapioka 1/2 szklanki,
- jabłko 1 szt.
Wykonanie:
Przepisy z tapioki - czyli deser na diecie! Jak zrobić pyszny deser, po którym znikną wyrzuty sumienia? Tapiokę namoczyć w 2 szklankach wody. Przelać ją do rondelka i dodać półplasterki jabłka. Gotować kilka minut. Przełożyć do pucharka. Udekorować listkami świeżej mięty.
Przepis na placki z tapioki granulowanej
Składniki:
- tapioka,
- woda,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
Wsypać do niedużego sitka 4 łyżki tapioki. Sitko zanurzać w naczyniu z zimną wodą i odstawić, by woda odciekła. Na patelni rozgrzać olej i wlać placuszek z tapioki. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. owocami.

Tapioka Bubble Tea
"Bubble tea" to napój, który powstał w latach 80tych w Tajwanie. Do dziś jest bardzo popularny w azjatyckich krajach. Napój składa się głównie z herbaty z mlekiem i cukrem z dodatkiem kuleczek z tapioki. Jak zrobić tapioka Bubble Tea?
Składniki:
- 1/4 szklanki kulek tapioki,
- 2 szklanki letniej wody,
- 2 saszetki herbaty,
- 1/2 szklanki mleka,
- 2 łyżki miodu.
Wykonanie:
Zagotować wodę i dodać kulki tapioki. Gdy zaczną unosić się na powierzchni, trzymać je na gazie jeszcze przez około 15 minut. Po tym czasie zdjąć z kuchenki i odstawić do ostygnięcia. W osobnym naczyniu wlać dwie szklanki letniej wody i rozpuścić w niej 4 łyżki cukru. Gotowe kulki odcedzić i wrzucić do syropu. Tam po kilku godzinach zaczną robić się twardsze. W wysokiej szklance zaparzyć herbatę i dodać mleko i miód. Do napoju wrzucić kulki tapioki.
Wskazówki i porady
Kulki tapioki można dodać do rosołu zamiast makaronu. Pasują również do sałatki zamiast kuskusu.
Oprócz tego tapioką świetnie zagęścisz zupy i sosy. Tapioka świetnie sprawdzi się do wyrobu potraw mącznych np. naleśników i racuchów.
Tapioka cena. Gdzie kupić tapiokę?
Cena tapioki wbrew pozorom nie jest wygórowana. Mało kto wie, że w Polsce można kupić bulwy manioku. Dostępne są one w sklepach internetowych ze zdrową żywnością. Cena tapioki za 1 kg to ok. 15-25 zł. Gotowa tapioka jest dostępna w większości sklepów spożywczych. Ok. 500g kuleczek tapioki kosztuje 10 zł. Mąkę z tapioki kupimy już za 5 zł.
Tapioka - właściwości
Tapioka zawiera bardzo mało białka, tłuszczów, sodu oraz błonnika. Jest bogata w składniki mineralne i witaminy. Ze względu na dużą zawartość węglowodanów spożywanie tapioki jest polecane osobom chcącym przybrać na masie ciała.
Tapioka jest bogata w witaminy i minerały:
- tiamina,
- witamina B6,
- kwas foliowy,
- wapń,
- żelazo,
- magnez,
- fosfor,
- potas,
- sód,
- cynk.
Tapioka jest hipoalergiczna i nie zawiera glutenu, nie ma zapachu. Jest lekkostrawna, dlatego można ją podawać dzieciom i osobom, które zmagają się z wrzodami i innymi kłopotami żołądkowymi lub w okresie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych.
Kiedy jeszcze warto stosować tapiokę?
Tapioka sprawdzi się u osób zmagających się z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, chorobą Leśniowskiego-Crohna. Odkryto także znaczny wpływ skrobi opornej na regulację poziomu cukru we krwi. Tapioka jest również polecana cierpiącym na otyłość i związane z nią dolegliwości. Podsumowując, stosowanie tapioki wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Posiłki z tapioką mogą stanowić świetne urozmaicenie codziennej diety.
Tapioka - kalorie
Tapioka idealnie sprawdzi się u osób dbających o linię, będących na diecie. 100 g surowej tapioki to około 358 kalorii. Trzeba jednak pamiętać o tym, że w trakcie gotowania kuleczki znacząco zwiększają swoją objętość, pochłaniając wodę. 100 g ugotowanej tapioki to już tylko 159 kalorii.