Spis treści
Spotkanie przy ognisku ma swój wyjątkowy klimat. Kiedy płomień zgaśnie, żar wystygnie, pozostaje cenny nawóz – popiół, przez wielu niedoceniany, choć jego właściwości znane są od lat. Ważne, by pochodził jedynie z drewna.
Po ognisku masz darmowy nawóz. Wartość popiołu
Popiół powstały po ognisku lub ten z kominka to nawóz organiczny, który w glebie łatwo dostarcza roślinom składników mineralnych. Jak podaje w jednym ze swoich poradników Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, będzie to zawartość:
- wapnia (średnio 35 proc.)
- potasu (ok. 10 proc.)
- fosforu (ok. 4 proc.)
- magnezu (ok. 3 proc.)
Świętokrzyski ODR wskazuje, że najbardziej wartościowy pod względem nawozowym jest popiół ze spalania drzew liściastych, np. dębu, brzozy. Zawartość składników mineralnych w popiele zależy od gatunku drzew.
Do jakich roślin stosować popiół?
Stosując popiół, można pominąć wapnowanie, ponieważ ma odczyn pH od 10 do 12, zatem działanie odkwaszające glebę. Dlatego popiół w ogrodach jest wykorzystany:
- do zwalczania mchu na trawnikach,
- dodawany do kompostów.
- w nawożeniu roślin potasolubnych: kapusty, kalafiorów, ogórków, pomidorów, derenia
- Może być stosowany w uprawie krzewów i drzew owocowych,
- wykorzystany w uprawie roślin na zielony nawóz i poplonów.
Nie może być stosowany w uprawie roślin kwasolubnych, np. borówki amerykańskiej czy ozdobnych, jak wrzosy. Popiół jako nawóz można stosować w zasadzie cały rok, najlepsza będzie do tego wiosna. Zalecana przez ekspertów dawka wynosi około 1 kg na 100 metrów kwadratowych. Zastosowany w nadmiernej ilości może prowadzić do zasolenie podłoża.
Popiół rozsypać wokół czy przekopać z ziemią?
Dobrze wpływa na poprawę jakości gleby i produkcję próchnicy. Można stosować go jako ściółkę, ale lepsze rezultaty uzyskuje się przez przekopanie z glebą (na głębokość 10-15 cm). Popiół rozsypany wokół roślin będzie zaporą dla ślimaków, które potrafią zniszczyć kwiaty ozdobne i owoce.
Najwyższym pH charakteryzuje się drewno topoli, buków i dębów. Co ciekawe, świeża kora czy trociny delikatnie zakwaszają podłoże, ale już popiół z iglaków podwyższa pH gleby.
