Uniwersytet Gdański zapowiada stworzenie ośrodka badawczego specjalizującego się w zwalczaniu salmonelli w hodowli drobiu

PAP, sb
Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj wspólnie z Uniwersytetem Gdańskim planują stworzyć ośrodek badawczy wyspecjalizowany w zwalczaniu salmonelli. W poniedziałek podpisano w tej sprawie list intencyjny.

Do podpisania listu intencyjnego między Krajową Federacją Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, Uniwersytetem Gdańskim i Univentum Labs (spółka celowa Uniwersytetu Gdańskiego) w sprawie utworzenia ośrodka badawczego wyspecjalizowanego w zwalczaniu salmonelli doszło w poniedziałek, o czym poinformowało biuro prasowe uczelni.

UG opracowało sposób na wykrywanie salmonelli

- Jako chemik i specjalista od ochrony środowiska wiem doskonale, jak ważna jest bezpieczna żywność – mówił prof. Piotr Stepnowski, rektor UG. - Dzisiaj bez nowoczesnych rozwiązań badawczych, naukowych, bez innowacji w technologiach produkcji żywności nie mamy szansy, aby konkurować ze zdrową, bezpieczną i niezainfekowaną żywnością. Dlatego tak bardzo cieszę się, że dochodzi do podpisania tej ważnej dla nas i strategicznej umowy – zaznaczył.

Jak ocenił naukowiec, współpraca z Krajową Federacją Hodowców Drobiu i Producentów Jaj da uczelni możliwość kontynuacji i rozwinięcia badań rozwojowych nad usuwaniem infekcji drobiu a regionowi – możliwość stania się krajowym liderem innowacji w bezpieczeństwie żywności.

W informacji po podpisaniu umowy podano, że Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj postanowiła zaangażować własne środki finansowe w celu ograniczenia rozprzestrzenia się lekoopornych form bakterii salmonella w hodowli ptaków oraz w środowisku. Jak informuje uczelnia, rozwiązanie problemu będzie innowacyjne, a zarazem ekologiczne. Bakterie mają być eliminowane przy zastosowaniu preparatów zawierających bakteriofagi, czyli wirusy, które namnażają się w ich komórkach.

Uniwersytet Gdański współpracuje z Krajową Federacją Hodowców Drobiu i Producentów Jaj

- Univentum Labs powierzyło prace nad projektem naukowcom z Uniwersyteckiego Ośrodka Badań Stosowanych i Międzyobszarowych UG. Preparaty te będą mogły być zastosowane w całym cyklu produkcji mięsa i jaj od pola do stołu, zdecydowanie ograniczając obecność i rozprzestrzenianie się bakterii salmonella, a co najistotniejsze pozwolą ograniczyć ilość stosowanych w hodowli antybiotyków. Fakt ten zdecydowanie podniesie mikrobiologiczną jakość mięsa drobiowego oraz jaj na rynku europejskim oraz światowym – podaje biuro prasowe UG.

Jak informuje uczelnia, wykrycie przypadków zakażenia bakteriami salmonella podczas chowu ptaków oraz produkcji jaj na rynkach eksportowych pociąga za sobą konieczność wypłaty odszkodowań i przynosi poważne straty wizerunkowe krajowym hodowcom. Polska jest największym producentem mięsa drobiowego w Europie o wartości 3 mld euro.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź "Dziennik Bałtycki" codziennie. Obserwuj dziennikbaltycki.pl!

Źródło:

Polska Agencja Prasowa
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uroczystości w Gnieźnie. Hołd dla pierwszych królów Polski

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl