Do podpisania listu intencyjnego między Krajową Federacją Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, Uniwersytetem Gdańskim i Univentum Labs (spółka celowa Uniwersytetu Gdańskiego) w sprawie utworzenia ośrodka badawczego wyspecjalizowanego w zwalczaniu salmonelli doszło w poniedziałek, o czym poinformowało biuro prasowe uczelni.
UG opracowało sposób na wykrywanie salmonelli
- Jako chemik i specjalista od ochrony środowiska wiem doskonale, jak ważna jest bezpieczna żywność – mówił prof. Piotr Stepnowski, rektor UG. - Dzisiaj bez nowoczesnych rozwiązań badawczych, naukowych, bez innowacji w technologiach produkcji żywności nie mamy szansy, aby konkurować ze zdrową, bezpieczną i niezainfekowaną żywnością. Dlatego tak bardzo cieszę się, że dochodzi do podpisania tej ważnej dla nas i strategicznej umowy – zaznaczył.
Jak ocenił naukowiec, współpraca z Krajową Federacją Hodowców Drobiu i Producentów Jaj da uczelni możliwość kontynuacji i rozwinięcia badań rozwojowych nad usuwaniem infekcji drobiu a regionowi – możliwość stania się krajowym liderem innowacji w bezpieczeństwie żywności.
W informacji po podpisaniu umowy podano, że Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj postanowiła zaangażować własne środki finansowe w celu ograniczenia rozprzestrzenia się lekoopornych form bakterii salmonella w hodowli ptaków oraz w środowisku. Jak informuje uczelnia, rozwiązanie problemu będzie innowacyjne, a zarazem ekologiczne. Bakterie mają być eliminowane przy zastosowaniu preparatów zawierających bakteriofagi, czyli wirusy, które namnażają się w ich komórkach.
Uniwersytet Gdański współpracuje z Krajową Federacją Hodowców Drobiu i Producentów Jaj
- Univentum Labs powierzyło prace nad projektem naukowcom z Uniwersyteckiego Ośrodka Badań Stosowanych i Międzyobszarowych UG. Preparaty te będą mogły być zastosowane w całym cyklu produkcji mięsa i jaj od pola do stołu, zdecydowanie ograniczając obecność i rozprzestrzenianie się bakterii salmonella, a co najistotniejsze pozwolą ograniczyć ilość stosowanych w hodowli antybiotyków. Fakt ten zdecydowanie podniesie mikrobiologiczną jakość mięsa drobiowego oraz jaj na rynku europejskim oraz światowym – podaje biuro prasowe UG.
Wybory 2025. Zwycięstwo Nawrockiego, wysoka frekwencja

Jak informuje uczelnia, wykrycie przypadków zakażenia bakteriami salmonella podczas chowu ptaków oraz produkcji jaj na rynkach eksportowych pociąga za sobą konieczność wypłaty odszkodowań i przynosi poważne straty wizerunkowe krajowym hodowcom. Polska jest największym producentem mięsa drobiowego w Europie o wartości 3 mld euro.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź "Dziennik Bałtycki" codziennie. Obserwuj dziennikbaltycki.pl!
Źródło: