Alergie pokarmowa i nietolerancja stanowią coraz częstszy problem, zwłaszcza w krajach o wysokim stopniu uprzemysłowienia. Na pierwszy rzut oka wyglądają podobnie, jednak tych dwóch pojęć nie powinno się mylić. Jaka więc je odróżnić?
Alergia pokarmowa - czym jest alergia natychmiastowa?
Alergie pokarmowe nie są pojęciem jednorodnym. Do najlepiej poznanych reakcji alergicznych należy alergia natychmiastowa. Głównym powodem jej powstawania jest zanieczyszczenie środowiska. Alergia pokarmowa jest natychmiastowa, ponieważ reakcja uczuleniowa pojawia się bezpośrednio po kontakcie z alergenem.
Do najczęstszych objawów można zaliczyć:
- objawy skórne (atopowe zapalenie skóry, pokrzywka, świąd skóry),
- problemy przewodu pokarmowego (biegunki, bóle brzucha, krwawienia z przewodu pokarmowego)
- problemy układu oddechowego (przewlekłe zapalenie nosa, astma oskrzelowa)
- w wyjątkowych sytuacjach szok anafilaktyczny (nagła i ostra reakcja alergiczna).
Alergia pokarmowe - co uczula najbardziej?
Alergie pokarmowe to zmora dużej części społeczeństwa. Nieleczone mogą prowadzić do sytuacji zagrożenia zdrowia. Niestety, opisywana alergia typu 1. ma najczęściej charakter trwały, czyli nie przemija w trakcie dojrzewania.
W alergii pokarmowej najczęściej uczulają:
- białko mleka krowiego
- jaja kurzego
- orzeszki ziemne
- soja, pszenica
- owoce morza
- cytrusy
Zespół nieszczelnego jelita - co to takiego?
Uszkodzenie bariery jelitowej, zwane także powszechnie „zespołem nieszczelnego jelita” jest najczęściej wynikiem przebytych chorób, niezdrowej diety, nadużywania leków, palenia papierosów, picia alkoholu, stresu itp.
Większość osób mających problem z utajoną alergią na jedzenie nie jest tego świadoma. Wynika to nie tylko z długiego czasu, który upływa pomiędzy kontaktem z alergenem, a rozwojem objawów (8–120 godzin), ale także niespecyficznych dla alergii objawów.
Zdiagnozowanie utajonej alergii na pokarmy wymaga przeprowadzenia specjalistycznych testów z krwi na alergię IgA i IgG – zależną. Gdy wiemy już jakie pokarmy nas alergizują, leczenie polega na wdrożeniu diety eliminacyjno-rotacyjnej oraz uszczelnianiu uszkodzonej bariery jelitowej (m.in. za pomocą probiotyków). Reakcje te mają charakter czasowy i po pewnym czasie eliminacji pokarmowej i regeneracji jelita możliwy będzie powrót do pełnej diety.
Nietolerancja pokarmowa - czym się różni od alergii
Nietolerancja pokarmowa polega na niedoborze lub zbyt niskiej aktywności enzymu lub enzymów rozkładających cukry. Głównym objawem nietolerancji są problemy ze strony przewodu pokarmowego (biegunki, bóle brzucha), które pojawiają się dość szybko po spożyciu nietolerowanego pokarmu.
W przeciwieństwie do alergii, nietolerancje pokarmowe nie angażują układu immunologicznego.
Nietolerancje pokarmowe są dość proste do identyfikacji. Metodami ich identyfikacji są testy oddechowe (np. wodorowy test oddechowy), a w przypadku nietolerancji wrodzonej testy genetyczne. Leczenie ma charakter objawowy i polega na eliminacji nietolerowanych cukrów z diety.