O sprawie informuje wp.pl. Jak podkreśla portal, obecnie jest tak, że pasażer może wypić piwo lub napój alkoholowy o zawartości do 4,5 proc. w wagonie restauracyjnym pociągu, ale zarazem nie można się napić w lokalach gastronomicznych w budynkach dworcowych – te bowiem objęte są zakazem sprzedaży wszelkiego alkoholu. W efekcie pasażerowie, którzy chcą wypić alkohol, albo czekają aż wsiądą do pociągu, albo – jeśli mają dużo czasu do odjazdu – wychodzą z terenu dworca i idą do miejsca nieobjętego zakazem.
Projekt nowelizacji ustawy ma to zmienić i dopuścić sprzedaż lekkiego alkoholu także w dworcowych lokali - zarówno na dworcach kolejowych, jak i autobusowych. "Projektowana zmiana jest likwidacją prawnego reliktu, zmniejszy ograniczenie wolności działalności gospodarczej, zwiększy natomiast atrakcyjność, a tym samym zainteresowanie prowadzeniem działalności gospodarczej w budynkach dworców, przez co przyczyni się również do większych wpływów z tytułu podatków dochodowych" – wskazano w uzasadnieniu projektu ustawy.
Zmiana w Ustawie o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi stanowi element większego projektu nowelizowania różnych ustaw w celu likwidowania zbędnych barier administracyjnych i prawnych. Zawarto w nim kilkadziesiąt zmian z różnych gałęzi prawa. Mają na celu ułatwienie życia obywatelom i przedsiębiorcom.
Projekt przygotowała sejmowa komisja nadzwyczajna do spraw deregulacji, która pracuje od lipca 2021 r.
Źródło: wp.pl
dś
