Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1202 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Hummus z pomidorami hitem TikToka. Sprawdź przepis na fenomenalne smarowidło
W lecie pomidory są najsmaczniejsze i dostępne są w wielu odmianach, które z łatwością można dostosować do rodzaju dania i preferencji kulinarnych. Fani hummusu...
Placki ziemniaczane z kapustą prosto z Japonii. Odkryj przepis na okonomiyaki
Słowo „okonomi” w języku japońskim oznacza „to, co lubisz”, a „yaki” określa smażenie. W wersji podstawowej są to placki z ziemniaków i kapusty, ale łączy są je...
Różowy makaron Barbie podbija podniebienia smakoszy. Ten przepis to hit TikToka
Premiera filmu „Barbie” w reżyserii Grety Gerwig wyzwoliła zbiorową wyobraźnię. Od 21 lipca 2023 roku cały świat może się przekonać, na czym polega fenomen...
Aromatyczna zupa krem z pomidorów. Fenomenalny smak nadaje popularny składnik
Zupa pomidorowa to klasyczne danie przyrządzane z wcześniej ugotowanego rosołu. Latem warto zrobić zupę krem z pieczonych pomidorów. Do upieczonych warzyw warto...
Gotowanie ryżu bez tajemnic. Japonka zdradza sprawdzone metody na idealny ryż
Gotowanie ryżu to prawdziwe wyzwanie. W zależności od przeznaczenia składników może być gotowany na sypko lub być zwarty, a nawet kleisty. W książce „Domowa...
Pomysł na sałatkę do grilla. Wypróbuj przepis z arbuzem i fetą
Arbuzowa sałatka łącząca słony smak fety, aromat mięty i rukoli to pomysł na lekką przystawkę do dań z grilla. Ta wyjątkowa sałatka owocowa miesza soczystego...
Szukasz orzeźwienia? Wypróbuj smakowity napój z arbuza
Koktajl z arbuza to pomysł na letni deser. Domowy napój można łączyć z innymi sezonowymi owocami. Znakomicie sprawdzają się maliny, truskawki i pomarańcza....
Pierogi po japońsku. Poznaj metodę gotowania na patelni
Pierożki gyoza to danie wywodzące się z kuchni japońskiej. W odróżnieniu od innych pierogów gotuje się je na patelni. Proponujemy przepis na pierożki gyoza ze...
Relaksująca lemoniada z suszonych kwiatów. Ukoi nawet zszargane nerwy
Domowa lemoniada lawendowa to orzeźwiający napój na upalne dni. Można przyrządzić go ze świeżych lub suszonych kwiatów. Lawendę należy zaparzyć we wrzątku, aby...
Ekspresowy hummus z bobu od znanej dziennikarki. „Uwielbiam takie przepisy”
Hummus z bobu to zdrowa pasta kanapkowa robiona w podobny sposób jak pasta na bazie ciecierzycy. Katarzyna Bosacka, znana dziennikarka i ekspertka w dziedzinie...