Spis treści
- Nawet w kryzysie nie ma świąt bez barszczu i pierogów: grzybowa na drugim miejscu
- Bez dań z ryby nie ma Wigilii
- Sernik wygrywa z makowcem, na podium także piernik
- Potrawy niezbędne na wigilijnym stole, ale regionalnie
- Barszcz królem wigilijnego stołu, jak przygotować go po mistrzowsku?
- Ile wydamy na przygotowanie świątecznych specjałów?
Kryzys wpłynął na zmianę naszych zachowań zakupowych. Jak donoszą wyniki badań konsumenckich, w porównaniu do zeszłego roku uważniej przyglądamy się wydatkom, rzadziej ulegamy zachciankom i kupujemy mniej.
Ta tendencja przekłada się także na zakupy spożywcze, jakie robimy pod kątem świąt. Jak donoszą wyniki grudniowego badania „Wybieram lokalne” PSH Lewiatan, Polacy pytani, jaki będzie w tym roku ich wigilijny stół w porównaniu do zeszłorocznego, w 39 proc. procentach deklarują, że będzie skromniejszy, nie zmieni się dla 49proc., a obfitszy będzie tylko dla 6proc. ankietowanych.
Nawet w kryzysie nie ma świąt bez barszczu i pierogów: grzybowa na drugim miejscu
Bezdyskusyjnym zwycięzcą jest barszcz – 54 proc. Polaków nie wyobraża sobie Wigilii bez barszczu czerwonego czystego lub z uszkami. Nie powinno to dziwić, bo w polskiej kulturze zupy zajmują szczególne miejsce, będąc zwyczajowo pierwszym z dań podawanym podczas wigilijnej kolacji.
Inną zupą pożądaną na stole 24 grudnia jest grzybowa – wskazało ją 21 proc. badanych.
O ile na pierwszym miejscu wśród dań, bez których Polacy nie wyobrażają sobie świąt, jest czerwony barszcz, to na drugim plasują się pierogi. Na te specjały z farszem z kapusty lub kapusty i grzybów wskazało 51 proc. respondentów.
Bez dań z ryby nie ma Wigilii
Dla wielu ankietowanych ważną pozycją w wigilijnym menu są ryby – smażony karp to obowiązkowe danie dla 38 proc. respondentów, śledzie dla 34 proc., a dla 20 proc. – ryba po grecku.
Zobacz także: Ceny karpia przed świętami
Powodzeniem w Wigilię cieszy się także sałatka jarzynowa – wskazało na nią 30 proc. badanych.
Sernik wygrywa z makowcem, na podium także piernik
Co ze słodkościami? Dla 22 proc. ankietowanych na świątecznym stole musi zagościć sernik, dla 20 proc. makowiec, a dla 11 proc. piernik.
WARTO WIEDZIEĆ. Kliknij i przeczytaj!
- Od stycznia wracają pierwotne stawki VAT na wszystko z wyjątkiem żywności. Podwyżki?
- Nowe prawo ma ułatwić pracownikom łączenie pracy z życiem rodzinnym. Czyim kosztem?
- Pozostajemy tradycjonalistami i życzenia świąteczne chcemy składać osobiście
- Niedrogie prezenty odporne na inflację. Nawet z szansą na dodatkowy zysk po sprzedaży
Święta Bożego Narodzenia to ważny element polskiej kultury i tradycji. To czas celebrowania dawnych obyczajów, co także dotyczy kulinariów i potraw.
Potrawy niezbędne na wigilijnym stole, ale regionalnie
Poza daniami, które kochają wszyscy, na świątecznym stole znajdą się także potrawy regionalne. Na takie lokalne specjały, bez których nie można obyć się w święta, również wskazywali uczestnicy badania.
Jakie regionalne potrawy są ważne dla Polaków?
- dla 23 proc. Polaków konieczny na Wigilię jest kompot z suszu,
- dla 8 proc. kluski z makiem,
- dla 5 proc. gołąbki z kaszą i grzybami,
- dla 4 proc. kutia.
Barszcz królem wigilijnego stołu, jak przygotować go po mistrzowsku?
W tym roku, choć w wielu domach wigilijny stół zapowiada się skromniej, to chcemy, aby był tradycyjny. To w dużej mierze zapewni nam obecność na nim barszczu, zwycięzcy konsumenckiego badania. Na szczęście o tę zupę nietrudno, łatwo przygotujemy ją sami, a składniki na nią nie są drogie, co jest szczególnie cenne w czasach kryzysu.
Sprawdź również:
Gdy chcemy, aby barszcz był królem wigilijnego stołu, zadbajmy o jego jak najwyborniejszy smak.
– Warto pamiętać, że najważniejszym elementem wpływającym na smak zupy jest jakość i świeżość składników, a w przypadku czerwonego barszczu tyczy się to w szczególności buraków. Przygotowując świąteczny barszcz, sięgnijmy więc po lokalne buraki. Bo mają za sobą krótką drogę transportu, dzięki czemu zachowują najwięcej jędrności, witamin i aromatu. Taki barszcz będzie najlepszy, a nasze święta mają być najlepsze! – mówi Tomasz Jakubiak, kucharz i krytyk kulinarny, ambasador PSH Lewiatan.
Ile wydamy na przygotowanie świątecznych specjałów?
Według badania najwięcej osób zamierza wydać na zakupy spożywcze sumy w przedziale od 400 do 800 złotych – 36 proc. Wydatki rzędu 200-400 zł szacuje 26 proc. respondentów, a 800-1200 zł planuje wydać 14 proc. ankietowanych.
Źródło: Badanie „Niezbędnik wigilijny”, zrealizowane w ramach kampanii „Wybieram lokalne” PSH Lewiatan, grudzień 2022.
