- Aby chronić się przed niektórymi chorobami, trzeba wzmacniać odporność. My mamy na to świetny, góralski przepis: kwaśnica naszej ukochanej Mamy Ireny - zachęcają bracia Golcowie.
Składniki:
- 500 g żeberek wieprzowych
- 500 g podgardla wieprzowego
- 500 g kapusty
- kiszonej z sokiem
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- pół selera
- 5 ząbków czosnku
- 1 szklanka soku
- z kapusty kiszonej
- 4 liście laurowe,
- kilka ziarenek ziela
- angielskiego
- 6 dużych ziemniaków
- 1 płaska łyżeczka kminku
- sól
- pieprz
Zobacz koniecznie
Sposób przygotowania:
Mięso porcjujemy na mniejsze kawałki i zalewamy w garnku 3 litrami wody. Gotujemy do miękkości na średnim ogniu, następnie dodajemy pokrojoną marchewkę̨, pietruszkę̨, seler, liść laurowy oraz kminek. W międzyczasie w osobnym garnku przez około 30 minut podgotowujemy kapustę kiszoną. Kiedy warzywa w zupie zmiękną, dodajemy kapustę i gotujemy wszystko razem przez 30 minut. Na końcu doprawiamy wyciśniętym czosnkiem, pieprzem, solą i sokiem z kapusty. Zupa powinna być kwaśna i aromatyczna. Podajemy z ziemniakami ugotowanymi oddzielnie.
A Państwo jakie mają sposoby na wzmacnianie organizmu? Zachęcamy do pisania w komentarzach.
Aplikacja jest bezpłatna i nie wymaga logowania.
Bądź na bieżąco i obserwuj
