Ceny żywności na świecie najwyższe od 10 lat. I idą w górę

Hel
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne fot. Wojciech Wojtkielewicz
Ceny żywności na świecie są najwyższe od ponad 10 lat – poinformowała w czwartek Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Z powodu coraz mniejszej podaży pszenicy i oleju palmowego, najszybciej rosną ceny zbóż i olejów roślinnych.

Ceny żywności na świecie w październiku rosły trzeci miesiąc z rzędu. Wyliczany przez FAO ogólny wskaźnik cen żywności był w październiku o 3 proc. wyższy niż we wrześniu i o 31,3 proc. wyższy niż w październiku 2020 r.

Znacznie wzrósł indeks cen zbóż – o 3,2 proc. w stosunku do września, a indeks cen olejów roślinnych – o 9,6 proc.

Jak informuje FAO, światowe ceny pszenicy wzrosły o 5 proc. i były o ponad jedną trzecią wyższe niż rok temu. Przyczyną są mniejsze zbiory w Kanadzie, Rosji i Chinach, które są największymi eksporterami tego zboża.

Rekordowe ceny osiągnęły też oleje roślinne, m.in. olej palmowy. Na skutek większego zapotrzebowania, wzrosły też ceny oleju słonecznikowego, rzepakowego i sojowego.

Kolejny miesiąc z rzędu rosły ceny produktów mlecznych, m.in. masła i mleka w proszku.

Spadł natomiast indeks cen mięsa i cukru, co spowodowane było zmniejszonym popytem na wieprzowinę w Chinach i obawami przed szerzeniem się choroby wściekłych krów wśród brazylijskiego bydła.

Od września spadła też cena cukru, ale mimo to jest nadal o ponad 40 proc. wyższa niż przed rokiem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ostatnia droga Franciszka. Papież spoczął w ukochanej bazylice

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl