Ceny żywności na świecie w październiku rosły trzeci miesiąc z rzędu. Wyliczany przez FAO ogólny wskaźnik cen żywności był w październiku o 3 proc. wyższy niż we wrześniu i o 31,3 proc. wyższy niż w październiku 2020 r.
Znacznie wzrósł indeks cen zbóż – o 3,2 proc. w stosunku do września, a indeks cen olejów roślinnych – o 9,6 proc.
Jak informuje FAO, światowe ceny pszenicy wzrosły o 5 proc. i były o ponad jedną trzecią wyższe niż rok temu. Przyczyną są mniejsze zbiory w Kanadzie, Rosji i Chinach, które są największymi eksporterami tego zboża.
Rekordowe ceny osiągnęły też oleje roślinne, m.in. olej palmowy. Na skutek większego zapotrzebowania, wzrosły też ceny oleju słonecznikowego, rzepakowego i sojowego.
Kolejny miesiąc z rzędu rosły ceny produktów mlecznych, m.in. masła i mleka w proszku.
Spadł natomiast indeks cen mięsa i cukru, co spowodowane było zmniejszonym popytem na wieprzowinę w Chinach i obawami przed szerzeniem się choroby wściekłych krów wśród brazylijskiego bydła.
Od września spadła też cena cukru, ale mimo to jest nadal o ponad 40 proc. wyższa niż przed rokiem.
