Chleb i śledź - czyli dawna Granola
Restauracja Granola w centrum Gdyni nie była pierwszym lokalem pana Darka. Prowadził już m.in. dobrze prosperujący bar mleczny. Granola miała być jego dumą, "wisienką na torcie", miejscem gdzie można zjeść dobrą, elegancką kolację. Niestety, nie wyszło. Granola najwyraźniej nie przypadła do gustu gościom. Nie pomogły nawet kilkakrotne zmiany menu, nic nie dały także zmiany kucharzy. Ostatni ratunek to Magda Gessler i Kuchenne Rewolucje.
Chleb i śledź - zapiekanka Magdy Gessler
Ryby, a wśród nich na pierwszym miejscu śledź - to pomysł Magdy Gessler na restaurację. No i nowa nazwa. Teraz Granola to restauracja Chleb i śledź. A jej specjalnością ma być zapiekanka śledziowa autorstwa Magdy Gessler. Pierwowzór powstał podczas Kuchennych Rewolucji. Teraz można ją kupić za 23 złote.
Chleb i śledź - menu i ceny
Słoiczek śledzia
po kaszubsku z chlebem - 11 zł
w śmietanie z chlebem - 12 zł
w oleju z chlebem - 10 zł
Deska śledzi - 19 zł
siekany tatar ze śledzia - 16 zł
Kokilka pasty z ryb węzdzonych - 10 zł
Smażony filet z dorsza - 27 zł
Zapiekanka śledziowa Magdy Gessler - 23 zł
Aromatyczny rosół rybny - 14 zł
Złodziste tuszki regionalnego śledzia - 23 zł
Pełne menu restauracji Chleb i śledź w galerii poniżej