Spis treści
Kodeks pracy gwarantuje prawo do bezpłatnego posiłku osobom wykonującym pracę w warunkach szczególnie uciążliwych. Serwowane dania mają służyć regeneracji organizmu i uzupełnieniu straty energetycznej.
Posiłki regeneracyjne to dania gorące o podwyższonej kaloryczności. Zgodnie z zaleceniami powinny one zawierać:
- ok. 50-55 proc. węglowodanów,
- ok. 30-35 proc. tłuszczów
- ok. 1000 kcal.
Od 2019 roku pracodawcy mogą również przekazywać pracownikom produkty do samodzielnego przygotowania posiłku. Inną możliwością jest wręczenie kuponów, kart przedpłaconych, talonów lub innych dokumentów upoważniających do otrzymania produktów czy posiłków.
Przeczytaj również:Posiłki w Warsie znowu droższe. Tyle pasażerowie PKP zapłacą za jedzenie
Posiłki regeneracyjne w pracy - komu przysługują?
Darmowe posiłki regeneracyjne przyznawane są po około 3-4 godzinach pracy, o ile wykonywana jest ona w warunkach szczególnie uciążliwych. Pracodawca powinien również na miejscu zapewnić higieniczne warunki do spożycia przygotowanego jedzenia.
Zgodnie z prawem darmowe obiady przysługują zatem osobom, które:
- wykonują prace fizyczne przyczyniające się do wydatku energetycznego organizmu na poziomie wyższym niż 2000 kcal (mężczyźni) oraz 1100 kcal (kobiety),
- pracują pod ziemią (bez względu na wydatek energetyczny),
- wykonują prace fizyczne przyczyniające się do wydatku energetycznego organizmu na poziomie ponad 1500 kcal (mężczyźni) oraz 1000 kcal (kobiety), jeśli są one wykonywane w pomieszczeniach o temperaturze stałej poniżej 10 stopni Celsjusza lub wskaźnik obciążenia termicznego przekracza 25 stopni Celsjusza,
- usuwają skutki klęsk żywiołowych czy zdarzeń losowych.
Od 1 listopada do 30 marca posiłki regeneracyjne przysługują również osobom wykonującym prace fizyczne na otwartej powierzchni, jeśli ich wydatek energetyczny przekracza 1000 kcal (kobiety) albo 1500 kcal (mężczyźni). Chodzi głównie o listonoszy, budowlańców i strażników oraz przewodników miejskich.
Darmowe napoje w pracy
Oprócz posiłków regeneracyjnych pracodawcy mają także obowiązek zapewnienia napojów profilaktycznych. W zależności od panujących warunków powinny one być zimne albo gorące. Warto podkreślić, że przy temperaturach powyżej 25 stopni podawane napoje muszą być także wzbogacane minerałami i solami mineralnymi.
Pracownikom nie przysługuje natomiast ekwiwalent pieniężny za serwowany posiłek regeneracyjny. Wszelkie próby niewywiązywania się przez pracodawcę ze wspomnianych wyżej obowiązków można zgłaszać do Państwowej Inspekcji Pracy.
