Zobacz też: Europa na Widelcu 2018. QUIZ. Z jakiego kraju pochodzi ta potrawa?
-Przypominanie zasług tych, którym zawdzięczamy wolność, wydaje nam się obecnie szczególnie istotne. Postanowiliśmy zatem, że bohaterami festiwalu będą kuchnie tych europejskich krajów, które w sposób szczególny pomagały nam w czasach walki z peerelowską satrapią. Na X edycji imprezy jest ich właśnie dziesięć. Dodatkowe stoisko ma też, rzecz jasna, gospodarz imprezy, czyli Dolny Śląsk – wyjaśnia ambasador festiwalu Robert Makłowicz.
Tradycyjnie za kupon w cenie 5 złotych można było dostać jedną z europejskich potraw przygotowywaną w kuchniach pod namiotami. Ambasador festiwalu Robert Makłowicz, gotował na scenie rozstawionej na wrocławskim Rynku. Nie zabrakło konkursów z nagrodami, wśród których była np. wizyta w nietypowej restauracji. Na placu Gołębim, specjalna platforma unoszona była przez dźwig 40 metrów nad ziemię.
-Wino na tej wysokości, z panoramą Wrocławia w tle smakuje zupełnie inaczej- zachwycali się Martina i Fabio z Włoch, goście podniebnej restauracji.
X edycja festiwalu Europa na widelcu zakończy się wyjątkowo w poniedziałek, 4 czerwca, w Dniu Wolności. Z tej okazji na wrocławskim rynku odbędzie się Wielkie Wrocławskie Śniadanie Wolności. Do wspólnego stołu mieszkańców naszego miasta i turystów zaproszą Robert Makłowicz i prezydent Rafał Dutkiewicz.
Oto kraje, których kuchnie są bohaterami X Europy na widelcu:
1. Wielka Brytania – Margaret Thatcher niezwykle mocno wspierała Solidarność, a na wyspach osiadło mnóstwo politycznych uchodźców z Polski.
2. Niemcy – w stanie wojennym obywatele RFN wysłali miliony paczek z pomocą do losowo wybieranych polskich rodzin, nigdy wcześniej nie doświadczyliśmy takiego gestu solidarności od innego społeczeństwa.
3. Francja – nad Sekwaną działali przedstawiciele zdelegalizowanej Solidarności, wielka była także skala pomocy humanitarnej udzielonej przez Francuzów.
4. Grecja – ten stosunkowo biedny jak na zachodnie standardy kraj przyjął wyjątkowo wielu uchodźców z Polski, pamiętając o tym, co znaczy słowo „solidarność” (w latach 50. Polska przyjęła multum uchodźców z ogarniętej wojną domową Grecji, a najwięcej z nich osiadło właśnie na Dolny Śląsku).
5. Austria – jedyny kraj Zachodu, który zniósł wizy dla Polaków – austriackie obozy dla uchodźców były w latach 80. pełne naszych rodaków.
6. Norwegia – to między innymi stamtąd przybywało wiele konwojów z pomocą dla Polaków, również z nielegalną pomocą dla Solidarności.
7. Szwecja – przyjęła wielu polskich uchodźców i organizowała transporty z pomocą dla Polaków.
8. Belgia – Bruksela była jedną z siedzib zdelegalizowanej przez komunistów Solidarności, mieściło się w niej Biuro Koordynacyjne.
9. Włochy – dały schronienie wielu uchodźcom z Polski, wysyłano stamtąd także transporty z pomocą dla Polaków.
10. Rumunia – jedynym, który odpowiedział na przesłanie Solidarności do robotników z państw Europy Wschodniej był Filip Iulius, za co trafił do więzienia.
MENU:
W weekend tłum smakoszy odwiedził stoiska każdego z państw. Menu było smaczne i zróżnicowane:
-Tafelspitz, czyli sztuka mięsa wołowego gotowana w warzywach podana z sosem chrzanowym;
-Fiakergulasch – gulasz z pręgi wołowej serwowany tradycyjnie z jajkiem, parówką i ogórkiem konserwowym -Sachertorte – tort czekoladowy podany z kleksem bitej śmietany to tylko część specjałów jakie oferowały stoiska z Austrii
Dla miłośników belgijskich smaków przygotowano:
-Panna Cotta – czyli słynny deser ze śmietanki serwowany ze śliwkami w herbacie i porto.
-Kabeljauw zoet / Cabillaud sucré aux tomates rôties – dorsz na słodko z pieczonymi pomidorkami koktajlowym.
-Balletjes in tomatensaus / Boulettes de viande à la sauce tomate – pulpety w sosie pomidorowym.
-Chocolate Mousse (Belgian Skirting) / Mousse au chocolat (Belgian Skirting) – mus czekoladowy.
Francja:
-Boeuf Bourguignon – wołowina po bungurdzku
-Pâté de foie de poulet – pasztecik z kurzych wątróbek
-Casserole – zapiekanka z kurczakiem, pomidorami i ciecierzycą
-Moules en sauce crémeuse carotte – małże w kremowym sosie z marchwią
-Crème brûlée au chocolat blanc – zapiekany deser z białą czekoladą
-Café liégeois – kawa mrożona z lodami
Grecja:
-Avgolemono soupa (Αυγολέμονο σουπά) – rosół cytrynowy z makaronem orzo
-Spetsofai (Σπετσοφαι με λουκάνικα) – gulasz z papryki i greckiej kiełbasy
-Gemista (Γεμιστά) – zapiekany pomidor faszerowany kaszą i warzywami oraz zapiekana papryka faszerowana serem feta
-Galaktoboureko (Γαλακτομπούρεκο) – mleczny deser z kaszy manny z brzoskwiniami
Niemcy:
-Bayerische Schweinshaxe – golonka po bawarsku serwowana z kiszoną kapustą, pieczywem i musztardą
-Berliner Luft – deser malinowy
-Currywurst – kiełbaska w sosie curry serwowana z frytkami
-Gedeckter Apfelkuchen – szarlotka z kruszonką i lukrem
Norwegia:
-Fiskekaker – placuszki rybne
-Bergensk fiskesuppe – norweska zupa rybna
-Fårikål – baranina z kapustą
Rumunia:
-Sarmele – rumuńskie gołąbki
-Metitei (Mici) – mięsne wałeczki z grilla
Szwecja:
-Fisksoppa – zupa rybna z krewetkami podana z chrupiącym pieczywem
-Biff à la Lindström – befsztk serwowany z ziemniakami hasselback i kwaśną śmietaną
Wielka Brytania:
-Pudding – tradycyjny deser podany z kremem z goździków
-Faggot – potrawa z pieczonych podrobów wieprzowych podana z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i groszku -Pulled pork – burger z szarpaną wieprzowiną serwowany z sosem majonezowo- musztardowym w pszennej bułce
-English breakfast – potrawka z fasoli i wędzonego boczku
Włochy:
-Semifreddo – tradycyjny deser z krokantem orzechowo-migdałowym i coulis truskawkowym z martini rosato
-Panna Cotta – słynny deser ze śmietanki serwowany z zieloną herbatą i ziarnami granatu
-Ciabatta di Maiale – kanapka z prosięciem i suszonymi pomidorami
-Caponata Bruschetta – grzanka z bakłażanem, cukinią, oliwkami, pomidorami, kaparami i parmezanem
Dolny Śląsk:
-Chłodnik po wrocławsku szyjkami rakowymi
-Śląskie niebo w gębie
-Wołowina sudecka duszona w winie podana z sosem piernikowym i knedlami z kaszy gryczanej
-Sałata z serem ślubowskim z czarnuszką i szparagami podana z winegretem z olejem lnianym i pokrzywą