Europa na widelcu- kuchnie 10 krajów na wrocławskim Rynku (MENU, ZDJĘCIA)

Jarosław Jakubczak
X edycja festiwalu Europa na widelcu zakończy się wyjątkowo w poniedziałek, 4 czerwca, w Dniu Wolności. Z tej okazji na wrocławskim rynku odbędzie się Wielkie Wrocławskie Śniadanie Wolności. Do wspólnego stołu mieszkańców naszego miasta i turystów zaproszą Robert Makłowicz i prezydent Rafał Dutkiewicz.
X edycja festiwalu Europa na widelcu zakończy się wyjątkowo w poniedziałek, 4 czerwca, w Dniu Wolności. Z tej okazji na wrocławskim rynku odbędzie się Wielkie Wrocławskie Śniadanie Wolności. Do wspólnego stołu mieszkańców naszego miasta i turystów zaproszą Robert Makłowicz i prezydent Rafał Dutkiewicz. Jarosław Jakubczak/ Polska Press Grupa
Na wrocławskim Rynku trwa festiwal "Europa na widelcu" organizowany rokrocznie, by uczcić rocznicę pierwszych wolnych wyborów z 1989 roku. Bohaterami jubileuszowej, X edycji są kuchnie 10 europejskich państw.

Zobacz też: Europa na Widelcu 2018. QUIZ. Z jakiego kraju pochodzi ta potrawa?

-Przypominanie zasług tych, którym zawdzięczamy wolność, wydaje nam się obecnie szczególnie istotne. Postanowiliśmy zatem, że bohaterami festiwalu będą kuchnie tych europejskich krajów, które w sposób szczególny pomagały nam w czasach walki z peerelowską satrapią. Na X edycji imprezy jest ich właśnie dziesięć. Dodatkowe stoisko ma też, rzecz jasna, gospodarz imprezy, czyli Dolny Śląsk – wyjaśnia ambasador festiwalu Robert Makłowicz.

Tradycyjnie za kupon w cenie 5 złotych można było dostać jedną z europejskich potraw przygotowywaną w kuchniach pod namiotami. Ambasador festiwalu Robert Makłowicz, gotował na scenie rozstawionej na wrocławskim Rynku. Nie zabrakło konkursów z nagrodami, wśród których była np. wizyta w nietypowej restauracji. Na placu Gołębim, specjalna platforma unoszona była przez dźwig 40 metrów nad ziemię.
-Wino na tej wysokości, z panoramą Wrocławia w tle smakuje zupełnie inaczej- zachwycali się Martina i Fabio z Włoch, goście podniebnej restauracji.

X edycja festiwalu Europa na widelcu zakończy się wyjątkowo w poniedziałek, 4 czerwca, w Dniu Wolności. Z tej okazji na wrocławskim rynku odbędzie się Wielkie Wrocławskie Śniadanie Wolności. Do wspólnego stołu mieszkańców naszego miasta i turystów zaproszą Robert Makłowicz i prezydent Rafał Dutkiewicz.

Oto kraje, których kuchnie są bohaterami X Europy na widelcu:

1. Wielka Brytania – Margaret Thatcher niezwykle mocno wspierała Solidarność, a na wyspach osiadło mnóstwo politycznych uchodźców z Polski.
2. Niemcy – w stanie wojennym obywatele RFN wysłali miliony paczek z pomocą do losowo wybieranych polskich rodzin, nigdy wcześniej nie doświadczyliśmy takiego gestu solidarności od innego społeczeństwa.
3. Francja – nad Sekwaną działali przedstawiciele zdelegalizowanej Solidarności, wielka była także skala pomocy humanitarnej udzielonej przez Francuzów.
4. Grecja – ten stosunkowo biedny jak na zachodnie standardy kraj przyjął wyjątkowo wielu uchodźców z Polski, pamiętając o tym, co znaczy słowo „solidarność” (w latach 50. Polska przyjęła multum uchodźców z ogarniętej wojną domową Grecji, a najwięcej z nich osiadło właśnie na Dolny Śląsku).
5. Austria – jedyny kraj Zachodu, który zniósł wizy dla Polaków – austriackie obozy dla uchodźców były w latach 80. pełne naszych rodaków.
6. Norwegia – to między innymi stamtąd przybywało wiele konwojów z pomocą dla Polaków, również z nielegalną pomocą dla Solidarności.
7. Szwecja – przyjęła wielu polskich uchodźców i organizowała transporty z pomocą dla Polaków.
8. Belgia – Bruksela była jedną z siedzib zdelegalizowanej przez komunistów Solidarności, mieściło się w niej Biuro Koordynacyjne.
9. Włochy – dały schronienie wielu uchodźcom z Polski, wysyłano stamtąd także transporty z pomocą dla Polaków.
10. Rumunia – jedynym, który odpowiedział na przesłanie Solidarności do robotników z państw Europy Wschodniej był Filip Iulius, za co trafił do więzienia.


MENU:

W weekend tłum smakoszy odwiedził stoiska każdego z państw. Menu było smaczne i zróżnicowane:

-Tafelspitz, czyli sztuka mięsa wołowego gotowana w warzywach podana z sosem chrzanowym;

-Fiakergulasch – gulasz z pręgi wołowej serwowany tradycyjnie z jajkiem, parówką i ogórkiem konserwowym -Sachertorte – tort czekoladowy podany z kleksem bitej śmietany to tylko część specjałów jakie oferowały stoiska z Austrii

Dla miłośników belgijskich smaków przygotowano:

-Panna Cotta – czyli słynny deser ze śmietanki serwowany ze śliwkami w herbacie i porto.

-Kabeljauw zoet / Cabillaud sucré aux tomates rôties – dorsz na słodko z pieczonymi pomidorkami koktajlowym.

-Balletjes in tomatensaus / Boulettes de viande à la sauce tomate – pulpety w sosie pomidorowym.

-Chocolate Mousse (Belgian Skirting) / Mousse au chocolat (Belgian Skirting) – mus czekoladowy.

Francja:

-Boeuf Bourguignon – wołowina po bungurdzku

-Pâté de foie de poulet – pasztecik z kurzych wątróbek

-Casserole – zapiekanka z kurczakiem, pomidorami i ciecierzycą

-Moules en sauce crémeuse carotte – małże w kremowym sosie z marchwią

-Crème brûlée au chocolat blanc – zapiekany deser z białą czekoladą

-Café liégeois – kawa mrożona z lodami

Grecja:

-Avgolemono soupa (Αυγολέμονο σουπά) – rosół cytrynowy z makaronem orzo

-Spetsofai (Σπετσοφαι με λουκάνικα) – gulasz z papryki i greckiej kiełbasy

-Gemista (Γεμιστά) – zapiekany pomidor faszerowany kaszą i warzywami oraz zapiekana papryka faszerowana serem feta

-Galaktoboureko (Γαλακτομπούρεκο) – mleczny deser z kaszy manny z brzoskwiniami

Niemcy:

-Bayerische Schweinshaxe – golonka po bawarsku serwowana z kiszoną kapustą, pieczywem i musztardą

-Berliner Luft – deser malinowy

-Currywurst – kiełbaska w sosie curry serwowana z frytkami

-Gedeckter Apfelkuchen – szarlotka z kruszonką i lukrem

Norwegia:

-Fiskekaker – placuszki rybne

-Bergensk fiskesuppe – norweska zupa rybna

-Fårikål – baranina z kapustą

Rumunia:

-Sarmele – rumuńskie gołąbki

-Metitei (Mici) – mięsne wałeczki z grilla

Szwecja:

-Fisksoppa – zupa rybna z krewetkami podana z chrupiącym pieczywem

-Biff à la Lindström – befsztk serwowany z ziemniakami hasselback i kwaśną śmietaną

Wielka Brytania:

-Pudding – tradycyjny deser podany z kremem z goździków

-Faggot – potrawa z pieczonych podrobów wieprzowych podana z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i groszku -Pulled pork – burger z szarpaną wieprzowiną serwowany z sosem majonezowo- musztardowym w pszennej bułce

-English breakfast – potrawka z fasoli i wędzonego boczku

Włochy:

-Semifreddo – tradycyjny deser z krokantem orzechowo-migdałowym i coulis truskawkowym z martini rosato

-Panna Cotta – słynny deser ze śmietanki serwowany z zieloną herbatą i ziarnami granatu

-Ciabatta di Maiale – kanapka z prosięciem i suszonymi pomidorami

-Caponata Bruschetta – grzanka z bakłażanem, cukinią, oliwkami, pomidorami, kaparami i parmezanem

Dolny Śląsk:

-Chłodnik po wrocławsku szyjkami rakowymi

-Śląskie niebo w gębie

-Wołowina sudecka duszona w winie podana z sosem piernikowym i knedlami z kaszy gryczanej

-Sałata z serem ślubowskim z czarnuszką i szparagami podana z winegretem z olejem lnianym i pokrzywą

Komentarze 27

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

...
...
j
jk
Nie występował w PRL-u. Stary mi się wydawał i od zawsze w tv, co nie zmienia mojego zdania na temat lansowania się celebrytów na krytyce minionego ustroju niezależnie od jego oceny. Pozdrawiam i gratuluję szybkiej i kulturalnej reakcji.
c
cinek11
Makłowicz w prl-TV? Kiedy niby? W 1998 roku zaczął pracować dla TVP. Jesteś prymitywnym kmiotem.
c
cinek11
Makłowicz w PRL-owskiej TV? Poje..o cię?
Z
Zrozum
Napiszcie jeszcze o naszych ekchm bratnich narodach, Rosji i Ukrainie, ktorm "tak wiele zawdzięczamy", to będzie idealne dopełnienie do tej całej listy...
u
ulik
Europa na widelcu, którym? Takiego kiczu dawno nie było jak również tych niby tłumów. O czym to świadczy mr. Makłowicz to nie to , co bylo kiedyś. Żarło na słońcu i zatrucie już gotowe i sraczka, czy sdanepid na to pozwala ? pytam.
P
PROKURATOR
Rafal idziemy po Ciebie(afkrykanarium,parking przy hali,slask wroclaw ,intersystem,dziura na stadionie ) i wiele wiele innych spraw,walkow,przakretow!!!Twoich i twoich szwagrow!
W
W szoku
O proszę a ja myślałem, że kuchnia zachodnioeuropejska to już wyłącznie kebab tudzież maca...
P
Paweł
Dumny Polak, niechcący dałem Ci minus, myślałem, że to kolejny lewacki debil się podstawa. Zgadzam się, dobrze prawisz! Precz z polityczną poprawnością!
P
Polak, Wegier
RIA RIA HUNGÁRIA!!! Zjezdziłem niemalże całą Europę, ale z takim szacunkiem i gosciną jakiej doświadczyłem na Węgrzech, to tuż obok Polski, nie ma nigdzie! W Anglii gangi małolatów zasztyletowują Polaków, w podzięce za uratowanie im d*** podczas wojny, Niemcy, Belgia, Francja etc? Tu można dostać manto i zginąć od kuli lub kosy ciemnoskórych "przybyszów"... Teraz moim celem jest nauką niełatwego języka naszych Braci Węgrów, są już pierwsze postępy! :) POLAND- HUNGARY UNITED AND WIN!!!
K
Kevin z Prusic
letko ino napity a tu jak mnie sraka nie złapie ... po bigosie chyba.
G
Gość
Niech ten dziwkarz i łapówkarz opowie jak w tramwaj przygrzał po pijaku a lodziara uciekła
K
Katolik-dumny Polak
Skoro narodów w Europie ma nie być, bo przecież ma być jedna papka polana sosem islamskim, to po co ludzi karmić jakimiś daniami narodowymi?
j
jk
Ale ta peerelowska satrapia jakoś nie przeszkadzała p. Makłowiczowi całymi latami występować w peerelowskiej telewizji i brać za to pieniądze. Żałosne jest to podczepianie się kolejnych celebrytów pod zmiany ustrojowe.
123
zdecydownaie curt scholler!!!!!

Wybrane dla Ciebie

Rosyjskie okręty blisko Wysp. Stanowcza reakcja

Rosyjskie okręty blisko Wysp. Stanowcza reakcja

Golbik: Prezydent Trzaskowski to gwarancja realizacji obietnic

Golbik: Prezydent Trzaskowski to gwarancja realizacji obietnic

Wróć na i.pl Portal i.pl