FAWORKI NA TŁUSTY CZWARTEK 2018. Jak zrobić faworki? Zobacz przepisy na najlepsze faworki i pączki
Tłusty czwartek – w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany także jako zapusty. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się, podaje Wikipedia.
PRZEPIS NA FAWORKI: PRZEPIS NA FAWORKI. Jak zrobić pyszne faworki i pączki? 8 lutego 2018 [PRZEPIS NA FAWORKI, PĄCZKI W TŁUSTY CZWARTEK]
JAK ZROBIĆ PĄCZKI: TŁUSTY CZWARTEK 2018. Kiedy jest tłusty czwartek? [TRADYCJA, JAK ZROBIĆ PĄCZKI, FAWORKI, PRZEPISY NA PĄCZKI]
FAWORKI NA TŁUSTY CZWARTEK 2018. Jak zrobić faworki? Zobacz przepisy na najlepsze faworki i pączki
Tłusty Czwartek wypada w tym roku 8 lutego. To już jutro! W ten dzień na ulicach czuć woń smażonych pączków. Wszyscy z chęcią się zajadają. Jeżeli chcesz uczcić ostatki i zjeść pysznego pączka, spiesz się. W sklepach towar zejdzie szybciej niż Ci się wydaje. Ale zawsze możesz sam je zrobić? Dla odmiany mogą to być też FAWORKI. Jak zrobić pyszne faworki? Zobacz przepis niżej.
Tłusty Czwartek 2018. Gdzie zamówić pączki, ciastka, faworki...
FAWORKI NA TŁUSTY CZWARTEK 2018. Jak zrobić faworki? Zobacz przepisy na najlepsze faworki i pączki
JAK ZROBIĆ FAWORKI? TŁUSTY CZWARTEK 8 lutego 2018 [PRZEPIS N...
JAK ZROBIĆ FAWORKI? ZOBACZ PRZEPIS NA FAWORKI
Przepis na faworki z "Kuchni Polskiej" Elżbiety Adamskiej:
Ciasto na faworki:
1/2 kg mąki
4 łyżki śmietany
6 żółtek
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki spirytusu
5 dag masła
4 łyżki wody
70 dag smalcu do smażenia
cukier puder
Faworki - szybki i prosty przepis
JAK ZROBIĆ FAWORKI? ZOBACZ PRZEPIS NA FAWORKI
PRZEPIS NA PĄCZKI: Tłusty czwartek 2018. Kiedy wypada, tradycja, jak przyrządzić pączki o faworki (domowy przepis na smaczne pączki) - zdjęcia, wideo
FAWORKI NA TŁUSTY CZWARTEK 2018. Jak zrobić faworki? Zobacz przepisy na najlepsze faworki i pączki
Mąkę należy przesiać przez sito, dodać żółtka, cukier, śmietanę, spirytus i rozpuszczone masło. Dokładnie zagnieść ciasto i wybić wałkiem, czyli napowietrzyć ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 60 minut, a następnie odrywać po kawałku i rozwałkować na cienkie placki. Faworki tym są smaczniejsze, im mają cieńsze ciasto. Pokroić na wąskie paski. Ich szerokość w dużej mierze zależy od naszej cierpliwości. Ponieważ muszą być z cienkiego ciasta, więc, aby się nie rozpadały w drodze do ust, powinny być wąskie, góra 3-4 cm szerokości i 10-12 cm długości. Na środku każdego prostokąta trzeba zrobić podłużne nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec ciasta. Ułożyć na stolnicy. W płaskim rondlu rozpuścić tłuszcz i do mocno rozgrzanego wkładać faworki. Smażyć na jasnozłoty kolor i delikatnie wyjmować, trzymając chwilę nad rondlem, aby osączyć z tłuszczu. Faworki układać na półmisku warstwami, posypując cukrem pudrem.
Tłusty Czwartek. Jak zrobić pyszne pączki?