Ten makaron z krewetkami i pesto zrobisz w 20 minut. Apetyczny zapach rozchodzi się po całym domu. Nawet teściowa będzie pod wrażeniem!

Anna Daniluk
Na domowy obiad przygotuj sycący makaron z krewetkami i pesto. Przed podaniem udekoruj bazylią.
Na domowy obiad przygotuj sycący makaron z krewetkami i pesto. Przed podaniem udekoruj bazylią. vanillaechoes/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz pomysłu na posiłek do ugotowania bez spędzania wielu godzin w kuchni? Mam dla ciebie przepis na obiad, który zrobisz w mgnieniu oka, a poczujesz się jak w małej, włoskiej knajpce. Makaron z krewetkami i pesto to po prostu ekspresowe danie, które zrobi wrażenie na gościach.

W skrócie:

Delikatne krewetki, aromatyczne pesto i idealnie ugotowany makaron – czy może być coś lepszego? A jak dodasz do tego odrobinę parmezanu i szczyptę chili, to już w ogóle niebo w gębie. Idealne danie na kolację we dwoje lub szybki obiad na piątek. Poznaj przepis na makaron z krewetkami i pesto.

Makaron z krewetkami i pesto – przepis na szybką ucztę

Czas przygotowania: 20 minut.

Liczba porcji: dla 2 osób.

Poziom trudności: bardzo łatwy.

Składniki:

  • 200 g ulubionego makaronu np.: tagliatelle, spaghetti, penne,

  • 250 g obranych krewetek,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 3 łyżki pesto bazyliowego ze słoika,

  • 50 ml białego wina do smaku (opcjonalnie),

  • sól i pieprz do smaku,

  • szczypta płatków chili,

  • starty parmezan do posypania,

  • kilka listków świeżej bazylii do dekoracji.

Jak zrobić makaron z krewetkami i pesto?

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw ugotuj makaron w osolonej wodzie, aby były al dente, czyli taki, żeby pod zębami stawiał lekki opór.

  2. Następnie odcedź, ale zostaw sobie trochę wody z gotowania. Posłuży na później do stworzenia sosu.

  3. Zajmij się krewetkami. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekany czosnek i smaż chwilkę, aż zacznie przyjemnie pachnieć.

  4. Potem dodaj krewetki i smaż, aż zrobią się różowe. Jak używasz wina, to teraz jest dobry moment, żeby je wlać i poczekać, aż trochę odparuje.

  5. Następnie dorzuć pesto i ugotowany makaron. Ostrożnie wymieszaj, powoli dolewaj odrobinę wody z gotowania makaronu, żeby sos był kremowy.

  6. Na koniec dosól, dopraw świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie dodaj chili.

  7. Tuż przed podaniem posyp parmezanem i ozdób bazylią. Zajadaj od razu.

Ten makaron to idealna opcja, jak masz ochotę na coś pysznego, ale nie chcesz spędzić pół dnia w kuchni. Smakuje wybornie, robi się go niemal ekspresowo, a do tego możesz eksperymentować z dodatkami. Spróbuj, a zobaczysz, że smakuje jak kulinarna rozpusta. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl