W skrócie:
Delikatne krewetki, aromatyczne pesto i idealnie ugotowany makaron – czy może być coś lepszego? A jak dodasz do tego odrobinę parmezanu i szczyptę chili, to już w ogóle niebo w gębie. Idealne danie na kolację we dwoje lub szybki obiad na piątek. Poznaj przepis na makaron z krewetkami i pesto.
Makaron z krewetkami i pesto – przepis na szybką ucztę
Czas przygotowania: 20 minut.
Liczba porcji: dla 2 osób.
Poziom trudności: bardzo łatwy.
Składniki:
200 g ulubionego makaronu np.: tagliatelle, spaghetti, penne,
250 g obranych krewetek,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 ząbki czosnku,
3 łyżki pesto bazyliowego ze słoika,
50 ml białego wina do smaku (opcjonalnie),
sól i pieprz do smaku,
szczypta płatków chili,
starty parmezan do posypania,
kilka listków świeżej bazylii do dekoracji.
Jak zrobić makaron z krewetkami i pesto?
Sposób przygotowania:
Najpierw ugotuj makaron w osolonej wodzie, aby były al dente, czyli taki, żeby pod zębami stawiał lekki opór.
Następnie odcedź, ale zostaw sobie trochę wody z gotowania. Posłuży na później do stworzenia sosu.
Zajmij się krewetkami. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekany czosnek i smaż chwilkę, aż zacznie przyjemnie pachnieć.
Potem dodaj krewetki i smaż, aż zrobią się różowe. Jak używasz wina, to teraz jest dobry moment, żeby je wlać i poczekać, aż trochę odparuje.
Następnie dorzuć pesto i ugotowany makaron. Ostrożnie wymieszaj, powoli dolewaj odrobinę wody z gotowania makaronu, żeby sos był kremowy.
Na koniec dosól, dopraw świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie dodaj chili.
Tuż przed podaniem posyp parmezanem i ozdób bazylią. Zajadaj od razu.
Ten makaron to idealna opcja, jak masz ochotę na coś pysznego, ale nie chcesz spędzić pół dnia w kuchni. Smakuje wybornie, robi się go niemal ekspresowo, a do tego możesz eksperymentować z dodatkami. Spróbuj, a zobaczysz, że smakuje jak kulinarna rozpusta. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
