GIS ostrzega (21.03): Hamburger drobiowy Classic, 250g, marki yano. Czy masz ten produkt w domu?

Redakcja Strefy Biznesu
Wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii hamburgera drobiowego, 250 g
Wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii hamburgera drobiowego, 250 g Główny Inspektorat Sanitarny
Sprawdzamy regularnie ogłoszenia GIS. W czwartek, 21.03 pojawiło się nowe ostrzeżenie - Wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii hamburgera drobiowego, 250 g. Dla bezpieczeństwa własnego oraz swoich bliskich zapoznaj się z jego treścią. Zwróć uwagę, że GIS ostrzega przed określonym produktem lub jego partią.

To powinno Cię zainteresować

Ostrzeżenie GIS 21.03: Hamburger drobiowy Classic, 250g, marki yano

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

  • Nazwa produktu: Hamburger drobiowy Classic, 250g, marki yano

  • Numer partii: 6350290081
    Termin przydatności do spożycia: 27.03.2024
    Kod kreskowy: 5 900751 015603

Producent: ANIMEX FOODS Sp. z o.o. Oddział w Opolu, ul. Drobiarska 4, 45-410 Opole, WNI 16610501
Producent ANIMEX FOODS Sp. z o.o. poinformował o przeprowadzonej analizie ryzyka, w tym potwierdził, że proces produkcyjny przedmiotowej partii produktu przebiegał zgodnie z ustalonymi procedurami w kontrolowanych warunkach, jak również wymazy ze środowiska produkcyjnego w dniu produkcji przedmiotowej partii oraz badania surowca, z którego wyprodukowano tę partię, nie wykazały obecności Salmonella. Mając ponadto na względzie fakt natychmiastowego zrealizowania przez jedynego odbiorcę tej partii, procedury wycofania przedmiotowego produktu z obrotu, producent uznał te czynności za wystarczające do zamknięcia sprawy.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Opolu przeprowadził postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
Wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii hamburgera drobiowego, 250 g

Czym są ostrzeżenia GIS?

Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.

Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegoś produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.

Biznes

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Sprawdź, co Ci się przyda
Okazje

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Wybrane dla Ciebie

"krótka piłka": Mecz z Mołdawią rozczarował na wielu poziomach. Lewandowski również

O TYM SIĘ MÓWI
"krótka piłka": Mecz z Mołdawią rozczarował na wielu poziomach. Lewandowski również

W jakim stanie jest mężczyzna, który w Krakowie zabarykadował się z bronią?

AKTUALIZACJA
W jakim stanie jest mężczyzna, który w Krakowie zabarykadował się z bronią?

Wróć na i.pl Portal i.pl