
Dużo gatunków grzybów to trujące?
Jeśli chodzi o te występujące w Polsce, zdecydowana większość nie nadaje się do jedzenia. Szczególnie chodzi o rosnące na drzewach, oraz z baldaszkowatymi spodami kapeluszy. Dzielimy je na niejadalne i trujące.
SPRAWDŹ: Grzyby 2018 MAPA. Gdzie na grzyby? Zebraliście już pierwsze okazy -przyślijcie? [GALERIA CZYTELNIKÓW] Grzybowy raport
Różnica jest duża?
Niejadalne nie zagrażają życiu człowieka. Co najwyżej będziemy mieć po ich zjedzeniu problemy z żołądkiem, albo dostaniemy rozwolnienia. Co ciekawe, klasyfikacja grzybów się zmienia. Jeszcze nie tak dawno ludzie powszechnie zbierali olszówki. Dziś są uznawane za niejadalne. Znacznie gorzej, jeśli ktoś się pomyli i zje grzyba trującego. Wówczas skutki mogą być tragiczne.
Można od nich umrzeć?
Niestety, w niektórych przypadkach - tak. Zawierają silne toksyny, które najpierw atakują wątrobę, odpowiedzialną za metabolizm w organizmie. Potem niszczą kolejne narządy. Skutkiem moze być nawet śmierć.
Który z grzybów jest najbardziej niebezpieczny? Czerwonego muchomora rozpozna przecież nawet dziecko.
Statystyki wskazują, że największe żniwo zbiera muchomor sromotnikowy. Nie dlatego, że jest najbardziej trujący, ale przez to, że łatwo go pomylić z innymi grzybami. Kiedy jest mały, do złudzenia przypomina pieczarkę, różni go tylko korzeń. Za to dorosły muchomor bardzo przypomina uznawaną przez wiele osób za przysmak czubajkę kanię. Rzeczywiście, łatwo się pomylić.
Najwięcej osób obawia się, że zje „szatana” zamiast prawdziwka. Czy to rzeczywiste zagrożenie?
Raczej nie. Borowik szatański niemal w Polsce nie występuje. Niektórzy twierdzą, że ten gatunek całkowicie w Polsce wyginął. O ile wiem, w ostatnich latach w naszym kraju znaleziono tylko jeden okaz szatana, w południowo - zachodniej Polsce. U nas prawdziwka łatwo pomylić z goryczakiem żółciowym.
Grzyby 2018 MAPA. Gdzie na grzyby? Kolejne zdjęcia czytelnik...
Jakie są tego skutki?
Właściwie niegroźne. Ten grzyb ma w sobie tyle goryczy, że wystarczy jeden jego kawałek w całej potrawie, by nie dało się jej przełknąć. Wszystko robi się nieznośnie gorzkie. Prawdę mówiąc, sam kiedyś dałem się nabrać.
Te jadalne są dla nas bezpieczne?
Nie zawsze. Trzeba mieć świadomość, że popularny grzyb to tylko owocnik. Natomiast grzybnia rozlega się szeroko pod ziemią i zbiera wszystko, co w niej jest. A to kumuluje się w owocniku. Jeśli gleba jest skażona, nawet prawdziwek może nam zaszkodzić.
Mówi się, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych. To prawda?
Nie do końca. Próżno w nich szukać witamin, ale zawierają wiele potrzebnych człowiekowi soli mineralnych. No i są smaczne.
ZOBACZ WIĘCEJ:
ATLAS GRZYBÓW. Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących? [PRZYKŁADOWE ZDJĘCIA]

POLECAMY RÓWNIEŻ:
ZOBACZ TAKŻE: Konkurs kulinarny na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego