Po zatruciu dziecka muchomorem sromotnikowym Sanepid apeluje! Uważajcie jakie grzyby zbieracie

Edyta Łosińska-Okoniewska
Zbieranie grzybów to dla wielu Polaków ulubiona aktywność, jednak brak odpowiedniej wiedzy może prowadzić do tragicznych konsekwencji. Przed kilkoma tygodniami dziecko zatruło się muchomorem sromotnikowym – jednym z najbardziej trujących grzybów w naszych lasach. Zobaczcie, jak unikać zagrożeń związanych z grzybobraniem oraz jakie objawy zatrucia grzybami powinny wzbudzić alarm.

Tragiczne skutki zbierania grzybów

Zbieranie grzybów przez wiele osób uważane jest za jedno z najprzyjemniejszych zajęć. Niestety zdarza się, że prowadzi do dramatycznych skutków, zwłaszcza, jeśli na grzybobranie wybierają się osoby, które nie mają odpowiedniej wiedzy. Przed kilkoma tygodniami do Instytutu Centrum Zdrowia Dziecka trafiło małe dziecko po zatruciu muchomorem sromotnikowym, jednym z najbardziej trujących grzybów, które można spotkać w polskich lasach. Stan małego pacjenta szybko się pogarszał i konieczne było przeszczepienie wątroby.

- Zatrucie muchomorem sromotnikowym doprowadza do uszkodzenia wątroby, a następnie niewydolności wielonarządowej, często jest śmiertelne - mówi prof. dr hab. n. med. Piotr Socha, kierownik Oddziału Gastroenterologii, Hepatologii, Zaburzeń Odżywiania i Pediatrii Instytutu "Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka". - Jedynym wówczas leczeniem jest przeszczepienie wątroby, jeśli uda się szybko zdiagnozować pacjenta i przygotować do zabiegu. Wiemy, jak trudne jest pozyskiwanie narządów do przeszczepienia. Apelujemy, aby być bardzo ostrożnym podczas zbierania grzybów i zawsze upewnić się, że mamy pewność co do ich identyfikacji.

Grzyby choć wyjątkowo smaczne, mogą być niebezpieczne dla osób, które się na nich nie znają. Niestety łatwo o pomyłkę, a ta może mieć dramatyczne konsekwencje.

- Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy zebrane grzyby są jadalne, nie ryzykujmy. W takiej sytuacji najlepiej przynieść je do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów - przypomina dr n. med. Paweł Grzesiowski, Główny Inspektor Sanitarny. - Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne, czy też trujące.

Kluczowe jest, aby podczas wędrówki po lesie zbierać tylko grzyby znane, co do których nie ma żadnych wątpliwości! Można też skorzystać z pomocy:

  • grzyboznawcy - ma uprawnienia do oceny grzybów świeżych i suszonych
  • klasyfikatora grzybów - ma uprawnienia do oceny wyłącznie grzybów świeżych.
  • atlasu grzybów - zawiera szczegółowe informacje o grzybach, miejscach ich występowania oraz zdjęcia przedstawiające poszczególne gatunki.
  • aplikacji mobilnych - ułatwiają identyfikację grzybów za pośrednictwem smartfonu, dostępne w postaci mobilnych atlasów grzybów lub identyfikujące grzyby na podstawie zrobionego zdjęcia.

Zatrucia grzybami

Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów.

Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia potrafią wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od ich spożycia. Objawy mogą być podobne jak przy niestrawności lub infekcji przewodu pokarmowego.

Objawy zatrucia grzybami:

  • nudności
  • wymioty
  • ból brzucha i głowy
  • podwyższona temperatura ciała

Najczęstsze i najbardziej niebezpieczne zatrucia spowodowane są po zjedzeniu muchomora sromotnikowego, który mylony jest z takimi grzybami jadalnymi jak: czubajka kania, gąska zielona. Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. Do lekarza powinni zgłosić się wszyscy, którzy jedli ten sam posiłek, nawet jeśli nie mają objawów zatrucia. Można sprowokować wymioty. Nie należy jednak pić mleka i alkoholu - płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu.

Zbyt późna reakcja i brak właściwego leczenia może prowadzić do powstania nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet śmierci.

Kto powinien unikać grzybów

  • kobiety w ciąży i karmiące,
  • dzieci,
  • osoby starsze,
  • osoby z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź "Dziennik Bałtycki" codziennie. Obserwuj dziennikbaltycki.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

J
J**** P O
P O dać chyżemu
b
biskup
tu znowu polskie balwany grzybowe.
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl