Ile kosztuje fasolka szparagowa? Cena powoli spada, ale do szczytu sezonu jeszcze chwila

Agata Wodzień-Nowak
30.05.2020 gdansk. hala targowa. sprzedaz warzyw i owocow. nz. fasola  fot. karolina misztal / polska press/dziennik baltycki
30.05.2020 gdansk. hala targowa. sprzedaz warzyw i owocow. nz. fasola fot. karolina misztal / polska press/dziennik baltycki Karolina Misztal
Na straganach poszerza się wybór krajowych warzyw, jednak wiele z nich pochodzi spod osłon, co podwyższa koszt produkcji. Mniejsza dostępność to też na ogół wyższa cena. Ta pierwsza jednak rośnie, a cena np. fasolki szparagowej powoli spada. Co nie oznacza, że jest niska, ale kierunek zmian jest tym oczekiwanym przez klientów.

Spis treści

Fasola szparagowa: cena na początku sezonu 2024

Szczyt sezonu na fasolę szparagową w Polsce przypada na lipiec i sierpień. Mowa o tej sianej do gruntu i uprawianej bez osłon. Szklarniowe zbiory są dostępne już w maju, pierwsze pojawiły się jeszcze mniej więcej w połowie kwietnia. Jednak pierwsza cena przyprawiała o zawrót głowy.

Teraz powoli spada, a w połowie maja kilogram żółtej fasolki w sieci marketów kosztował 49,99 zł. To nadal dużo, a jednak odczuwalnie mniej w porównaniu ze stawkami sięgającymi blisko 90 zł, gdy w kwietniu na rynkach pojawiły się w sprzedaży pierwsze dostawy krajowego warzywa.

Na Rynku Hurtowym Bronisze fasola szparagowa krajowego pochodzenia w poniedziałek 20 maja kosztuje 30-40 zł za kilogram. Średnia cena od piątki spadła o 1 zł. W ciągu tygodnia o 5 zł, z 40 do 35 zł/kg. 6 maja średnie stawka wynosiła 45 zł, 29 kwietnia - 55 zł.

Fasola "Piękny Jaś" na targowiskach w Małopolsce kosztuje 20-28 zł/kg (notowania Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego 13019.05.2024).

Chcesz mieć tanią fasolkę? Wysiej w ogródku albo na balkonie

Fasola należy do lubianych roślin strączkowych i chętnie uprawianych w przydomowych ogródkach i na działkach. Tak w Polsce, jak i na świecie. W Polsce dominuje uprawa fasoli zwykłej i wielokwiatowej. Więcej o uprawie przeczytasz tu: Fasola szparagowa: kiedy siać? Optymalny terminy wysiewu fasoli dla znakomitych zbiorów.

Od autorki: Fasola jest dość łatwa w uprawie i urośnie nawet w donicy na balkonie, co wypróbowałam. Siana co kilka tygodni pozwala na zbiory przez całe lato. Pamiętaj o podlewaniu i nie wystawianiu - w przypadku donicy - na najostrzejsze letnie słońce, szybko uschnie.

Fasola szparagowa - dlaczego warto jeść?

Rodzina roślin bobowatych, znana również jako motylkowate, skrywa w swych szeregach mnóstwo pysznych i odżywczych roślin strączkowych. Do grona tych skarbów należą między innymi fasola w różnych odmianach, soja, groch, soczewica, ciecierzyca oraz bób.

Te dary natury możemy spożywać na dwa sposoby. Pierwszym z nich są owoce, czyli strąki, które w całości traktujemy jako warzywo. Przykładem są fasola szparagowa i groszek cukrowy. Drugą opcją są nasiona, które po wyłuskowaniu stają się bazą dla wielu dań.

Rolnictwo

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rośliny strączkowe to nie tylko źródło pyszności, ale i skarbnica wartości odżywczych. Zawierają one m.in. białko, błonnik, witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak potas, magnez i żelazo. Dzięki temu stanowią one ważny element zdrowej i zbilansowanej diety.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Największy atak Rosji na Charków od początku wojny. Są ofiary

Największy atak Rosji na Charków od początku wojny. Są ofiary

Wystartowały KultURalia! Tak w piątek bawili się studenci w Rzeszowie

Wystartowały KultURalia! Tak w piątek bawili się studenci w Rzeszowie

Wróć na i.pl Portal i.pl