Inne, ale wciąż smaczne. Dlaczego warto jeść brzydkie warzywa i owoce? Idea zero waste opanowała rolnictwo, KE chce zmian w przepisach

Katarzyna Zawada
Często wybieramy te warzywa i owoce, które prezentują się najlepiej. Każdy egzemplarz ma jednak takie same właściwości odżywcze.
Często wybieramy te warzywa i owoce, które prezentują się najlepiej. Każdy egzemplarz ma jednak takie same właściwości odżywcze. pixabay.com
Nie zawsze zgrabne, nie zawsze piękne, ale tak samo smaczne, jak te kształtne i sprzedawane hurtowo na rynku. Klienci wciąż jednak tkwią w estetycznych ramach i nie chcą kupować zdeformowanych marchewek lub zawiniętych pietruszek. Dlaczego? Walkę o brzydkie warzywa i owoce rozpoczyna Unia Europejska.

Spis treści

Ilu z nas sięgając po świeże pomidory lub paprykę wzięło do ręki produkt ładny, zamiast tego z plamkami i o dziwnej formie? Przekonanie, że to, co na pierwszy rzut oka wydaje się ładne, jest lepsze i smaczniejsze, to błąd. Z pozoru brzydkie warzywa i owoce pod względem smaku i wartości odżywczych niczym nie ustępują swoim kolegom ze skrzynki.

„Nie” dla marnowania jedzenia. Wkracza KE

Świadoma selekcja i wybieranie tylko tych ładnych produktów sprawia, że nie tylko marnuje się jedzenie, ale także zwiększa ubóstwo i niedożywienie. Do sytuacji przyczyniają się ograniczenia handlowe, które pogłębiają kryzys na rynku zbytu. Producenci warzyw i owoców niespełniających wymogów często nie mają co zrobić ze swoimi wybrykami natury. Tu być może nadejdą zmiany, w kwietniu 2023 roku Komisja Europejska zaproponowała przegląd obowiązujących norm handlowych. Chodzi m.in. o sprzedaż owoców i warzyw, które mają wady, ale są bezpieczne do spożycia. Takie produkty byłyby zwolnione z obowiązku dostosowania się do handlowych norm, dodatkowo mogłyby być dla klientów atrakcyjne ze względu na niższą cenę.

Inne nie znaczy gorsze

Na rynku pojawiają się firmy, które wypełniają niszę i oferują klientom tylko te warzywa i owoce, które na co dzień nie trafiają na sklepowe półki lub bazarowe stragany. W USA ten trend nazywa się imperfect food, Amerykanie stają się bardziej świadomi i zaczynają doceniać wartość tych rzeczy, które z pozoru wydają się nieatrakcyjne. Firmy wykorzystują potencjał rolniczych zbytków i ze smakołyków nienadających się na półki marketów tworzą np. suszone przekąski lub przetwory.

Gdzie kupić brzydkie warzywa i owoce?

W Polsce o spożywanie niedoskonałych warzyw i owoców apelują firmy, takie jak Wojna Warzyw, czy też Zielona Skrzynka. W ofercie sprzedaży mają te rośliny, które odrzucono ze względu na rozmiar, kształt oraz zmiany powierzchniowe. Klienci mogą zamówić box, który na pierwszy rzut oka odbiega od kanonów estetyki, ale w smaku nie widać zmian. Co ciekawe, obite warzywa i owoce są chętnie zjadane przez zwierzęta.

Czy wiecie, że ciemne banany są przysmakiem lemurów? Te owoce i warzywa, które sklepy często uważają za brzydkie, obite, przejrzałe są idealne dla zwierząt? A Ośrodek dziennie „zużywa” około 10 kg warzyw i owoców dla zwierząt, informuje w mediach społecznościowych Ośrodek Rehabilitacji Dzikich Zwierząt „Buba Boob”.

Sieci marketów powoli zaczynają obierać dobry kierunek i włączają się w niektóre akcje prowarzywne i proowocowe. Kilka lat temu Tesco wprowadziło do asortymentu pilotażową serię „Perfectly Imperfect”, do której trafiły m.in. jabłka i marchew, także Carrefour swego czasu sprzedawał nieperfekcyjną marchew w workach i nieidealne jabłka na kilogramy. Regularnie do wsparcia rolnictwa włącza się Lidl. W styczniu 2023 r. krzywe marchewki, selery i ogromne buraki lub jabłka można było znaleźć na półkach w atrakcyjnych cenach.

Jak wykorzystać nieperfekcyjne warzywa i owoce?

Kupno dziwnych i na pierwszy rzut oka uznanych za brzydkie warzyw i owoców nie tylko sprawia, że do naszej kuchni trafiają produkty ekologiczne, ale ogranicza również straty rolników. Każdy klient może też na wiele sposobów wykorzystać tzw. ugly food. Walorami smakowymi i odżywczymi nie różnią się od innych egzemplarzy. Marchewka o kilku korzeniach? Dodaj ją do zupy. Nieforemny pomidor? Zrób z niego sos, pulpę lub ketchup. Jabłka pełne plamek? Wykorzystaj przy pieczeniu szarlotki. Warto też pamiętać o bananach. Często klienci nie chcą kupować tych, które zaczynają ciemnieć. To błąd! Banany brązowieją w naturalnym procesie dojrzewania. Najlepsze są dla dzieci i sportowców, szybko sycą głód i dostarczają potrzebnych składników odżywczych.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl