Dynia to niezwykłe warzywo. Przybyło do Europy w XVI wieku z odległej Ameryki Południowej, gdzie ceniono je głównie za walory lecznicze. Europejczycy docenili ją również za walory smakowe, a ilość proponowanych kulinarnych rozwiązań zaskakuje nawet największych smakoszy tego jesiennego warzywa. W tym dyniowym szaleństwie przedstawiamy propozycje przygotowania dyniowej tarty, którą z powodzeniem możemy wykorzystać na kolację.
Burak dobry na wszystko
Burak swoje właściwości lecznicze zawdzięcza betalinom, czyli tym samym składnikom, które znajdują się w liściach szpinaku. Dzięki nim zwiększamy swoją odporność, pozytywnie wpływamy na jakość naszej krwi i wolniej starzejemy się. Już jedna szklanka soku z buraka, czy wykorzystanie go w jesiennej potrawie pozwala zdziałać prawdziwe cuda!
Bakalie na wzmocnienie
Jesienne warzywa najlepiej będą smakować z bakaliami. Suszone morele, dzięki wysokiej zwartości witaminy C poprawią naszą odporność, a dzięki zawartości witaminy B6 zlikwidują jesienne zmęczenie. Migdały wpłyną pozytywnie na pracę naszego serca, zlikwidują uczucie zmęczenia i znużenia, dzięki wysokiej zawartości witaminy B2, a także potasu i magnezu. Orzechy włoskie wpłyną pozytywnie na zwiększenie naszej koncentracji, a dzięki zawartości cynku poprawią jakość naszej cery, włosów i paznokci.
![Jesienne warzywa. Pomysły na dania z dyni i buraków [PRZEPISY]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/ce/c8/5b8e27ba817f2_o,size,380x238,q,71,h,3e46e1.jpg)
Przepis na pieczone buraki nadziewane suszonymi morelami w tymiankowym sosie
Składniki
- 6 dużych buraków
- 3 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
- świeży tymianek
- 100 g Moreli Całe owoce Bakalland
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Buraki dokładnie myjemy i pojedynczo zawijamy w folię aluminiową, wcześniej skrapiamy je delikatnie oliwą, sokiem z cytryny i nacieramy roztartym czosnkiem, dodajemy po gałązce tymianku. Tak przygotowane buraki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut, aż staną się miękkie. Następnie upieczone buraki delikatnie studzimy, zdejmujemy z nich folię i przekładamy do naczynia do zapiekania. Nacinamy górę buraków do których wkładamy suszone morele, delikatnie jeszcze raz polewamy wszystko oliwą z dodatkiem tymianku, czosnku i odrobiną soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut.
![Jesienne warzywa. Pomysły na dania z dyni i buraków [PRZEPISY]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/cf/cf/5b8e27dbb5222_o,size,380x238,q,71,h,17c591.jpg)
Przepis na wytrawną tartę z dynią, kozim serem i ziarnami
Składniki
- 1 dynia Hokaido
- 40 g sera koziego
- 1 opakowanie ciasta kruchego
- 200 ml śmietany 30%
- 1 opakowanie Chrupiącej sałatki Bakalland
- świeże zioła do smaku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Pokrojoną w kostkę dynię pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut. Następnie formę do tarty wykładamy kruchym ciastem, które delikatnie nakłuwamy widelcem. Upieczoną dynię przekładamy do formy, dodajemy rozdrobniony kozi ser i przyprawy. Wszystko zalewamy delikatnie śmietaną. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut. Gotową tarę posypujemy Chrupiącą sałatką i świeżymi ziołami.
![Jesienne warzywa. Pomysły na dania z dyni i buraków [PRZEPISY]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/6e/cc/5b8e27f62925e_o,size,380x238,q,71,h,0bc590.jpg)
Przepis na pizzę z pieczonymi burakami i orzechami
Składniki na ciasto do pizzy
- 25 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
- 250 g mąki pszennej
Składniki na farsz
- 4 buraki
- 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
- 100 g Migdałów Bakalland
- garść liści botwiny lub szpinaku
- powidła śliwkowe
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy 2 łyżki mąki oraz cukier. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą i dodajemy rozczyn. Wszystko mieszamy z sobą przez ok. 3 minuty, na koniec dodajemy oliwę. Połączone składniki przekładamy na stolnicę i jeszcze przez ok. 10 minut wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką o odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte formujemy w kulkę i odkładamy jeszcze na chwilę. Następnie wykładamy je na blaszkę i rozciągamy palcami po całej powierzchni.
Na ciasto smarujemy powidła śliwkowe zmieszane z odrobiną musztardy. Buraki kroimy w cienkie plastry lub paski, doprawiamy solą i pieprzem. Do farszu dodajemy posiekane orzechy. Całość wykładamy na powidła i pieczemy przez ok. 15 minut. Gotową pizzę ozdabiamy świeżymi liśćmi botwiny lub szpinaku.
Zobacz też:TOP 10 dań z buraków naszych Czytelników
Zobacz też: Dlaczego warto jeść dynie? Poradnik i przepisy
Zobacz też:Pomysł na szybki obiad: nadziewana dynia
Zobacz też:TOP 10 dań z papryką naszych Czytelników
Zobacz też:Marynowana dynia na zimę
Zobacz też:Przepis na szybką konfiturę z dyni
Zobacz też:TOP 7 propozycji na dania z cukinią
Sprawdź się!Czy jesz po krakowsku? Magda Gessler odpanie przy pierwszym pytaniu! A ty?
Źródło: Dzień Dobry TVN