Pamiętacie ten czas? Pamiętacie te wielkie nożyczki jako nieodłączny atrybut każdej sprzedawczyni, które przez ponad osiem lat wycinały te maleńkie krateczki z różnokolorowych kartek i pracowicie wklejały w zeszytach? Pamiętacie te zamrażarki pękające w szwach od zamrożonych kotletów, karczków, wołowin i różnych kiełbas, bo przecież żal było kartek nie wykupić?
Kartki, z którymi przeżyliśmy lata 80. XX wieku były trzecimi, jakie zafundował nam PRL w swojej historii. Pierwsze wprowadzono już w roku 1952, kiedy to obowiązywały kartki na dania mięsne w barach i restauracjach, na cukier oraz mydło i proszek do prania. Ta pierwsza kartkowa fala skończyła się 3 stycznia 1953 roku.
Drugi rzut kartek pojawił się w roku 1976. Tylko na cukier. Te kartki przetrwały do 1 listopada 1985 r., nakładając się na kartki na cukier wprowadzone 24 kwietnia 1981 roku.