W walce z przeziębieniem i grypą niezwykle ważna jest odpowiednia dieta. Przede wszystkim sięgajmy po warzywa i owoce. Stosujmy miód, sok malinowy do herbatek oraz czosnek do potraw. Ten ostatni ma silne właściwości bakteriobójcze, wirusobójcze oraz uodparniające.
Teresa Tomaszewska, dietetyk i fitoterapeuta, poleca zastosowanie sposobu świętej Hildegardy z Bingen - gorącej wody z malinami i dwiema lub trzema szczyptami galgantu. - Galgant to unikalna przyprawa z grupy imbirowatych, ale ma znacznie szersze zastosowanie i w znakomity sposób mobilizuje organizm do walki z infekcją. Taką miksturę możemy również zastosować zapobiegawczo rano i wieczorem, gdy przemarzniemy lub przemokniemy - radzi dietetyk i poleca również dziką różę, jako naturalne źródło bioflawonoidów i witaminy C. - Warto też włączyć owoce czarnego bzu. Zaczniemy się dość intensywnie pocić, co będzie dobrym sygnałem.
CZYTAJ RÓWNIEŻ: Jak skutecznie walczyć z przeziębieniem? Specjaliści podpowiadają [SPRAWDZONE SPOSOBY]
ZOBACZ TAKŻE: Jak leczyć się samemu?
(Źródło:Dzień Dobry TVN, Dostawca: TVN)