Kiedyś Szafran, dziś Wałkowane
- Pyszne, ktoś tu ma autentyczny talent - to dość zaskakująca reakcja Magdy Gessler podczas pierwszej wizyty w restauracji przechodzącej Kuchenne Rewolucje. Tak restauratorka skomentowała danie zaserwowane w restauracji Szafran przy ul. Piotrkowskiej 217 w Łodzi. Problemem okazały się tu nie dania, a relacje między paniami prowadzącymi lokal.
Specjalnością restauracji Szafran była kuchnia ukraińska, rosyjska, gruzińska i uzbecka.
Teraz Szafran to już Wałkowane - restauracja, a właściwie pierogarnia. Nadal można tutaj zjeść różne rodzaje pierogów, w tym m.in. pielmieni oraz wareniki kozackie. Zmienił się wystrój restauracji. Teraz jest w niej bardziej kolorowo. We wnętrzu dominuje pomarańcz, czerwień, żółć i zieleń oraz liczne akcenty kwiatowe.
Restauracja Wałkowane mieści się w Łodzi przy ul. Piotrkowskiej 217.