- Plebiscyt ma tradycję i renomę. Najlepszym jej potwierdzeniem są dyplomy laureatów poprzednich edycji, które wiszą w tak wielu lokalach w naszym regionie. Niektórzy restauratorzy potrafili znakomicie wykorzystać zwycięstwo do promocji lokalu - mówił podczas promocji wydarzenia Bogusław Kaczmarek, pomysłodawca akcji. - Nowością w tej edycji plebiscytu jest specjalna nagroda Menedżer Gastronomii Roku dla osób, które stoją za biznesowym sukcesem w tej branży.
W tegorocznej edycji "Menedżerem Gastronomii Roku" w województwie pomorskim został Szymon Kubiak z Browar Vrest (Gdańsk). Tytuł "Kucharza Roku" powędrował do Adama Kostrzewy, który pracuje w gdańskiej restauracji "Atelier BonŻur". W kategorii "Kelner roku" zwyciężyła Paula Dettlaff z Whiskey in the Jar (Gdańsk) - ponad 500 głosów przewagi nad drugim miejscem. Nagrodę za "Barmana Roku" zgarnął Kacper Seruga z "Ministerstwa Śledzia i Wódki" (Gdańsk).
Najlepsze restauracje roku - Pomorze
Pierwsze miejsce w województwie pomorskim w kategorii "Restauracja Roku" trafiło do gdyńskiej restauracji "Polonia" - znajduje się przy ul. Świętojańskiej 92. Na drugiej lokacie znalazł się Whiskey in the Jar z Gdańska (ul. Chmielna 10). Podium zamknęła restauracja "Gościniec Malinówka" z miejscowości Krzeszna (ul. Krzeszna 114). Pełny wykaz kategorii oraz laureatów znajduje się na końcu artykułu.
Podczas wydarzenia nie brakowało podziękowań oraz wzruszeń. Dla osób z branży gastronomicznej jest to bardzo ważne wyróżnienie, ponieważ w plebiscycie "Dziennika Bałtyckiego" klienci głosują na swoich faworytów.
- Bardzo się cieszę, że moja 13-letnia praca w tym zawodzie została uhonorowana. Najważniejsze dla mnie jest to, że głosy dostarczają nam goście. To oni wybierają laureatów - powiedziała zwyciężczyni kategorii "Najlepszy Kelner" w województwie pomorskim, Paula Dettlaff z Whiskey in the Jar (Gdańsk). - Ich zdanie jest dla nas najważniejsze i dzięki nim pracuje tak długo w tej branży.
Z jakim największym wyzwaniem trzeba się mierzyć w pracy kelnerki? Paula Dettlaff zwróciła uwagę na to, że w tej pracy nigdy nie wiadomo, co cię spotka, jak zachowają się goście, i zdecydowanie elastyczność stanowi największe wyzwanie.
- Umiejętność zachowania spokoju przede wszystkim w każdej sytuacji - podkreśliła Paula Dettlaff. - Człowiek z czasem uczy się reagować w pewnych okolicznościach. Pamiętam, że kiedyś pewne sytuacje mnie zaskakiwały, a teraz potrafię sobie z nimi radzić.
Adam Kostrzew, który zdobył tytuł "Kucharza Roku" na Pomorzu, bardzo cieszył się z tego osiągnięcia.
- To wyróżnienie przede wszystkim kuchni, którą prowadzę - to jest głównym atutem - zaznaczył Adam Kostrzew, kucharz gdańskiej restauracji "Atelier BonŻur".
Podczas poniedziałkowej (19.09.2022 r.) gali "Mistrzowie Smaku 2022" nagrody laureatom wręczył zastępca redaktora naczelnego "Dziennika Bałtyckiego", Mariusz Leśniewski. W przerwach gościom oraz nagradzanym towarzyszył muzyczny akcent w wykonaniu artystek Teatru Muzycznego im. Danuty Baduszkowej w Gdyni, Ewy Walczak i Sandry Brucheiser.
Ogólnopolski finał w Poznaniu
Ogólnopolski finał "Mistrzowie Smaku 2022" odbędzie się podczas targów "Polagra" - najważniejszych w Polsce targów sektorów spożywczego i gastronomicznego. Od 26 do 28 września na Międzynarodowych Targach Poznańskich na zwiedzających czekać będą również rynkowe nowości, branżowe debaty i konferencje oraz pokazy, degustacje, a także finał 20. edycji konkursu Kulinarny Puchar Polski, w którym zmierzą się najlepsi w kraju szefowie kuchni.
KLIKNIJ I SPRAWDŹ WYNIKI w kategoriach powiatowych |
---|
Kucharz Roku |
Kelner Roku |
Restauracja Roku |
Bar/Bistro/Jadłodajnia Roku |
KLIKNIJ I SPRAWDŹ WYNIKI w kategoriach regionalnych |
---|
Barman Roku |
Kawiarnia Roku |
Lody Roku |
Pizza Roku |
KLIKNIJ I SPRAWDŹ WYNIKI w kategoriach wojewódzkich |
---|
Menedżer Gastronomii Roku |
Mistrz Słodkości Roku |
Barista Roku |
Burger Roku |
Sushi Roku |
Kuchnia Wegetariańska Roku |
Catering Dietetyczny Roku |
Mistrzowie Smaku 2022. Gala wręczenia nagród laureatom z Pom...
