Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie lada dzień podpisze umowę z Włochami na produkcję mozzarelli, czyli słynnego włoskiego sera, używanego m.in. do wyrobu pizzy.
- Kilka próbnych produkcji już zrobiliśmy, jakość mozzarelli z mleka z oleskich krów Włosi uznali za bardzo dobrą - mówi Wilhelm Beker, prezes mleczarni w Oleśnie.
Produkcja włoskiego sera w Oleśnie ma ruszyć wiosną przyszłego roku. Na początek codziennie wytwarzane będzie pół tony mozzarelli.
Włosi na ten cel będą kupować z oleskiej mleczarni 120 tysięcy litrów mleka miesięcznie.
Przy produkcji zatrudnieni będą pracownicy Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej, ale pod nadzorem wykwalifikowanego serowara z Włoch.
Mozzarella z Olesna będzie nie tylko używana we Włoszech, ale także sprzedawana u nas na miejscu.
- Tego sera używa się do pizzy, lazanii czy sałatek, ale Włosi jedzą go także jako przekąskę - dodaje Wilhelm Beker. - Włoskie śniadanie często wygląda tak, ze moczy się chleb oliwce, zagryzając mozzarellą i pomidorem.
Ciekawostką jest, że włoski ser produkowany będzie w... poczekalni dworca autobusowego w Oleśnie, w sąsiedztwie mleczarni.
Dawna poczekalnia dworcowa została sprzedana przez likwidowany PKS Lubliniec prywatnemu przedsiębiorcy z Olesna, który wyremontował ją i teraz wynajmie Włochom.
- Mozzarella jest produkowana metodą tradycyjną z mleka prosto od krowy. Dlatego będzie produktem z terminem przydatności do 2 tygodni - informuje Wilhelm Beker.
- Naszego twarogu z Olesna sprzedajemy 30 ton miesięcznie. Mamy nadzieję, że oleska mozzarella też będzie smakowała wielbicielom zdrowej tradycyjnej żywności - dodaje szef mleczarni w Oleśnie.
Mleczarnia w Oleśnie ma 25 milionów zł obrotów rocznie. Śmie...
