Nie dla pangi i tilapii, tak dla śledzi. Jakie ryby wybierać?

imo
123RF
Na pewno kupując ryby, należy zwracać uwagę na jakość. Ryby pochodzące z nieznanego źródła lub z bardzo zanieczyszczonych wód mają niewielką wartość odżywczą, mogą zawierać toksyny i antybiotyki.

Spośród łososi najlepsze będą te wolno żyjące z dalekich regionów, czyli pacyficzne lub nowozelandzki czy atlantycki. Łosoś norweski o bardzo różowym kolorze zawiera najwięcej szkodliwych substancji. Najlepszy pstrąg to pstrąg tęczowy, natomiast pstrąg łososiowy oznacza dokarmianie paszą z dodatkiem karotenoidów, stąd jego pomarańczowo-różowe zabarwienie. Tuńczyk wybierzmy biały, gdyż czerwony, czyli najczęściej znajdujący się w produktach konserwowych, zawiera dużo substancji szkodliwych i metali ciężkich. Śledzie bogate w kwasy omega-3 oraz witaminy E, D i B odznaczają się stosunkowo małym zanieczyszczeniem. Najlepiej unikać takich ryb jak panga czy tilapia, które pochodzą głównie z chińskich i wietnamskich hodowli, gdzie panują złe warunki chowu, duże zagęszczenie w często zanieczyszczonych akwenach oraz stosuje się dużo antybiotyków i hormonów.

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Jedz zdrowo z Olgą Chaińską. Ryby w diecie. Dlaczego warto je jeść i jak wybierać?
CZYTAJ RÓWNIEŻ: Dlaczego ryby powinny znaleźć się w naszej diecie?

Wróć na i.pl Portal i.pl