Spośród łososi najlepsze będą te wolno żyjące z dalekich regionów, czyli pacyficzne lub nowozelandzki czy atlantycki. Łosoś norweski o bardzo różowym kolorze zawiera najwięcej szkodliwych substancji. Najlepszy pstrąg to pstrąg tęczowy, natomiast pstrąg łososiowy oznacza dokarmianie paszą z dodatkiem karotenoidów, stąd jego pomarańczowo-różowe zabarwienie. Tuńczyk wybierzmy biały, gdyż czerwony, czyli najczęściej znajdujący się w produktach konserwowych, zawiera dużo substancji szkodliwych i metali ciężkich. Śledzie bogate w kwasy omega-3 oraz witaminy E, D i B odznaczają się stosunkowo małym zanieczyszczeniem. Najlepiej unikać takich ryb jak panga czy tilapia, które pochodzą głównie z chińskich i wietnamskich hodowli, gdzie panują złe warunki chowu, duże zagęszczenie w często zanieczyszczonych akwenach oraz stosuje się dużo antybiotyków i hormonów.
CZYTAJ RÓWNIEŻ: Jedz zdrowo z Olgą Chaińską. Ryby w diecie. Dlaczego warto je jeść i jak wybierać?
CZYTAJ RÓWNIEŻ: Dlaczego ryby powinny znaleźć się w naszej diecie?
(Źródło:Agencja TVN
Dostawca: x-news)
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia
