Najdroższe lody świata?
Wśród składników deseru produkowanego przez japońską firmę Cellato, znaleźć można między innymi rzadkie białe trufle pochodzące z miasta Alba w północnych Włoszech. To chociażby ich obecność radykalnie podnosi cenę, gdyż kilogram tych grzybów kosztuje około 15 tysięcy dolarów.
Inne produkty, które znajdują się w specjalne o nazwie Byakuya to oryginalny włoski parmezan Parmigiano Reggiano oraz osady z produkcji tradycyjnego japońskiego sake. To nie wszystko. U góry deser jest dekorowany jadalnym złotem w kształcie liścia. Cena porcji deseru Byakua to dokładnie 873 400 jenów, co w przeliczeniu daje około 6,3 tysiąca dolarów lub ponad 26 tysięcy złotych.
Dlaczego powstały najdroższe lody na świecie?
Jak czytamy na oficjalnej stronie Rekordów Guinessa, celem firmy Cellato było nie tylko stworzenie najdroższych lodów na świecie, ale także połączenie japońskich i europejskich składników.
Choć są już posiadaczami rekordu za najdroższe lody na świecie, spece z Japonii nie zamierzają na tym poprzestawać i chcą tworzyć nowe kombinacje smaków, w oparciu o inne luksusowe produkty, takie jak szampan czy kawior.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal i.pl codziennie. Obserwuj i.pl!

dś