W panelu Bezpieczeństwo żywieniowe Polski udział wzięli:
- Czesław Siekierski, minister rolnictwa
- Leszek Walczyk, zastępca dyrektora Departamentu Wsparcia Krajowego w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Kielcach
- Grzegorz Przysucha, przedsiębiorca rolny z gminy Lipnik
- Karolina Szałas, doradca inwestycyjny Proinvest
- Andrzej Lasak, rolnik ze Szczerbakowa w gminie Wiślica
Prowadząca Marzena Ślusarz.
Minister Czesław Siekierski podkreślił, że bezpieczeństwo żywnościowe to bez wątpienia ważne wyzwanie/ - Bo stan zdrowia Polaków zależy także od rolników, bo zdrowe produkty żywnościowe pochodzące od rolników, to zdrowa żywność i zdrowi Polacy. Specjaliści coraz częściej podkreślają, że właśnie niezdrowe jedzenie ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie. W skali świata szacunku mówią, że w 2050 roku na świecie będzie nas 10 miliardów osób. Do tego czasu produkcja rolnicza powinna wzrosnąć o około 75-80 procent, aby pokryć wzrost liczby ludności i zmieniającą się dietę. Do tego dochodzą takie dane, jak 30 procent żywności, która jest marnowana i od 800 milionów do 1 miliarda osób na świecie, które są niedożywione - wymieniał Czesław Siekierski i zwracał uwagę na fakt, że aktualna sytuacja polityczna na świecie nie sprzyja bezpieczeństwie żywieniowym.