„Co taki ktoś jak ja może wiedzieć o jedzeniu i gotowaniu? A więc pozwólcie, że coś wam powiem: przy wzroście 2,16 metra, wadze 147 kilogramów, rozpiętości ramion 2,31 metra i stopie o rozmiarze 56, nie można nie wiedzieć przynajmniej kilku podstawowych rzeczy o jedzeniu” – pisze we wstępie efektownie wydanej publikacji 4-krotny mistrz NBA, mistrz olimpijski i mistrz świata, 15-krotny uczestnik Meczu Gwiazd NBA.
Jak sam przyznaje, gry w koszykówki uczył się podglądając w akcji wielkich mistrzów, np. Billa Russella i Wilta Chamberlaina, a gotowania – najpierw przyglądając się, jak to robią jego mama i siostra oraz jego mistrzowie kuchni i osobisty kucharz, a potem samemu praktykując w przyrządzaniu dań. Trening czyni mistrz, jak się okazuje – nie tylko na boisku.
O’Neal dzieli się swoimi przepisami kulinarnymi 56 potraw (m.in. mnóstwem dań mięsnych i deserów, śniadaniowych naleśników i makaronów z serem), podkreślając, iż „inspirowane są mieszanką różnych elementów: głównie są to propozycje dań, które wiem, że potrafię zrobić”.
Każdy przepis – w którym przedstawione są m.in. potrzebne składniki, triki kulinarne, oraz sposób przechowywania i podgrzewania gotowego dania - poprzedza osobista refleksja autora związana z daną potrawą. Wszystko okraszone jest wieloma zdjęciami i uzupełnione praktycznymi uwagami współautorów książki. Idealny prezent pod choinkę.
„Gotuj i jedz jak Shaq. Mistrzowskie przepisy na nakarmienie rodziny i przyjaciół”. Autorzy: Shaquille O’Neal, Rachel Holtzman, Matthew Silverman i Matthew Piekarski. Wydawnictwo: Sine Qua Non. Liczba stron: 240.
Sportowa półka - tu znajdziesz więcej recenzji książek sportowych.
