Pasek artykułowy - wybory

Słodkie, ale niebezpieczne. Truskawki po raz kolejny na czele listy najbardziej toksycznych owoców. „90 proc. próbek skażonych pestycydami”

Gabriela Fedyk
Truskawki mają cienką skórę i rosną nisko nad ziemią, przez co są bardziej podatne na wchłanianie pestycydów.
Truskawki mają cienką skórę i rosną nisko nad ziemią, przez co są bardziej podatne na wchłanianie pestycydów. user15285612/freepik
Kuszą smakiem i wyglądem, ale mogą szkodzić zdrowiu. Truskawki znów na szczycie listy najbardziej skażonych owoców, czyli „brudnej dwunastki” amerykańskiej organizacji Environmental Working Group (EWG). Ponad 90 proc. próbek było skażonych pestycydami – nawet po dokładnym myciu. Czy wiesz, co naprawdę jesz?

Spis treści

Ulubione i toksyczne. Truskawki skażone pestycydami

Są soczyste, czerwone, pachnące i uwielbiane przez wiele osób. Choć jedzenie owoców jest zalecane jako element zdrowej, zbilansowanej diety, to truskawki mogą nie być najlepszym wyborem. Dlaczego? Już kolejny raz znalazły się na czele „brudnej dwunastki”, czyli zestawienia owoców i warzyw z największą zawartością pestycydów, którą co roku publikuje amerykańska organizacja Environmental Working Group (EWG). Wyniki badań są zatrważające – ponad 90 proc. próbek było skażonych pestycydami.

Dlaczego truskawki są „najbrudniejsze”? Wszystko przez to, że mają delikatną, cienką skórkę, która nie stanowi skutecznej bariery przed wchłanianiem pestycydów. W uprawach często stosuje się różnorodne środki ochrony roślin, a pozostałości mogą przenikać głęboko do miąższu.

Toksykolog EWG Alexis Temkin w rozmowie z Living on Earth podkreśla, że w badanej żywności wykryto około 250 różnych pestycydów. Ekspertka radzi miłośnikom truskawek, by rozważyli zakup truskawek organicznych. To może zmniejszyć narażenie na szkodliwe substancje.

Na liście „brudnej dwunastki” pojawiły się także winogrona, jabłka, brzoskwinie i gruszki.

Dlaczego pestycydy są szkodliwe?

Pestycydy to substancje chemiczne stosowane do zwalczania wszelkich organizmów, które mogą zaatakować lub uszkodzić uprawy. Istnieje kilka rodzajów pestycydów, które mają różne przeznaczenie, w tym:

  • środki owadobójcze,

  • środki chwastobójcze,

  • rodentycydy (substancje działające na gryzonie),

  • fungicydy (środki zwalczające grzyby).

Pestycydy w wyższych dawkach mają szkodliwy wpływ na zdrowie.

– Pestycydy obecne w ludzkim organizmie powodują zmiany mutagenne, teratogenne i nowotworowe. Zaburzają gospodarkę hormonalną i enzymatyczną organizmu, są przyczyną chorób układu oddechowego, trawiennego, limfatycznego, jak również chorób skórnych. Substancje te charakteryzują się także działaniem embriotoksycznym i mogą powodować upośledzenie rozrodu i rozwoju płodu – podaje Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie.

Jak usunąć pozostałości pestycydów z truskawek?

Truskawki mają cienką skórę i rosną nisko nad ziemią, przez co są bardziej podatne na wchłanianie pestycydów. Przyciągają również szkodniki i są podatne na infekcje grzybicze. Dodatkowo w każdym sezonie jest kilka zbiorów tych owoców, co wymusza wielokrotne stosowanie pestycydów przez cały cykl wzrostu. Czy pestycydy można usunąć z truskawek?

Jak podkreśla Monika Góralska, „najlepszym sposobem na zmniejszenie wpływu pestycydów na nasze zdrowie byłoby wyeliminowanie z diety warzyw i owoców i samodzielna uprawa niepryskanych roślin we własnym ogródku”. Nie każdy jednak ma taką możliwość. W takim przypadku najlepiej wybierać produkty ekologiczne lub od zaufanego rolnika. Importowane truskawki, zwłaszcza z Hiszpanii czy Maroka, mogą zawierać substancje zabronione w Unii Europejskiej – tak wykazały badania konsumenckie, m.in. niemieckiego Öko-Testu. A jak myć truskawki, żeby pozbyć się pestycydów?

– Najlepszym sposobem na mycie truskawek jest namoczenie ich w czystej wodzie przez kilka minut, a jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę białego octu lub roztworu sody oczyszczonej, a następnie opłukać je świeżą wodą, aby pozbyć się smaku octu lub sody oczyszczonej – mówi Changmou Xu. adiunkt przetwórstwa żywności na University of Illinois Urbana-Champaign i członek działu produktów owocowo-warzywnych Instytutu Technologów Żywności.

Źródła:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl