Badanie przeprowadzone przez University of Surrey wykazało, że osoby, które przyjmowały suplementy kakaowe, miały niższe ciśnienie krwi i bardziej rozciągliwe naczynia krwionośne już w trzy godziny po przyjęciu preparatu zawierającego flawanole.
Nie tylko czekolada
– Pozytywny wpływ flawanoli kakaowych na nasz układ sercowo-naczyniowy jest niezaprzeczalny – powiedział autor badania, prof. Christian Heiss. Co prawda, jak zaznaczył, „dieta składająca się wyłącznie z czekolady z pewnością spowodowałaby inne problemy, ale można je również uzyskać z czerwonego wina, jagód i szpinaku”.
W badaniu, opublikowanym w czasopiśmie Frontiers in Nutrition, 11 osobom naprzemiennie podawano tabletki kakaowe, zawierające flawanole, lub placebo. Zaobserwowano, że ciśnienie krwi było niższe w dni, w których przyjmowali preparat kakaowy, a ich naczynia krwionośne były bardziej zdolne do rozciągania się i kurczenia. Co więcej, kakaowe suplementy nie obniżały ciśnienia w te dni, kiedy było ono już niskie, co może dawać im przewagę nad obecnie stosowanymi lekami.
Zamiast tabletek?
– Kolejnym krokiem jest przebadanie tego preparatu na pacjentach, aby sprawdzić, czy jest on użyteczny – zaznaczył Heiss. – Nie wiemy, czy może on zastąpić tabletki, ale przebadamy i taką ewentualność – dodał.
Źródło: The Sun
