Słodycz dla serca. Czekolada pomaga obniżyć ciśnienie krwi

Andrzej Grochal
Czekolada jest bogata we flawanole, pomagające obniżyć ciśnienie krwi
Czekolada jest bogata we flawanole, pomagające obniżyć ciśnienie krwi Fot. Pixabay/AlexanderStein
Czekolada pomaga nam chronić serce, obniżając ciśnienie krwi, a korzyści z jej spożywania są „niezaprzeczalne” – wynika z badań. Odpowiedzialne za to mają być występujące w kakao flawanole.

Badanie przeprowadzone przez University of Surrey wykazało, że osoby, które przyjmowały suplementy kakaowe, miały niższe ciśnienie krwi i bardziej rozciągliwe naczynia krwionośne już w trzy godziny po przyjęciu preparatu zawierającego flawanole.

Nie tylko czekolada

– Pozytywny wpływ flawanoli kakaowych na nasz układ sercowo-naczyniowy jest niezaprzeczalny – powiedział autor badania, prof. Christian Heiss. Co prawda, jak zaznaczył, „dieta składająca się wyłącznie z czekolady z pewnością spowodowałaby inne problemy, ale można je również uzyskać z czerwonego wina, jagód i szpinaku”.

W badaniu, opublikowanym w czasopiśmie Frontiers in Nutrition, 11 osobom naprzemiennie podawano tabletki kakaowe, zawierające flawanole, lub placebo. Zaobserwowano, że ciśnienie krwi było niższe w dni, w których przyjmowali preparat kakaowy, a ich naczynia krwionośne były bardziej zdolne do rozciągania się i kurczenia. Co więcej, kakaowe suplementy nie obniżały ciśnienia w te dni, kiedy było ono już niskie, co może dawać im przewagę nad obecnie stosowanymi lekami.

Zamiast tabletek?

– Kolejnym krokiem jest przebadanie tego preparatu na pacjentach, aby sprawdzić, czy jest on użyteczny – zaznaczył Heiss. – Nie wiemy, czy może on zastąpić tabletki, ale przebadamy i taką ewentualność – dodał.

Źródło: The Sun

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ostatnia droga Franciszka. Papież spoczął w ukochanej bazylice

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl