Spis treści
Nie wszystkie warzywa są odporne na chłód
Maj to miesiąc, w którym temperatury za oknem są już ustabilizowane i można stawiać na siew i sadzenie roślin, które są ciepłolubne. Ryzyko przymrozków jest już niskie, jedynie okres zwany „zimnymi ogrodnikami” i „zimną Zośką” może przynieść lekkie załamanie pogody.
Warzywa ciepłolubne są szczególnie wrażliwe na spadki temperatury w okolice zera i poniżej. Czasem już temperatura poniżej kilkunastu stopni może zaprzepaścić pracę w ogródku. Dlatego właśnie z ich wysadzeniem lub wysianiem dobrze jest zaczekać do drugiej połowy maja, przypomina Agata Wodzień-Nowak, Strefa Agro.
Te warzywa wysiejesz w maju
Na początku miesiąca można siać wiele pięknych kwiatów, dobrze przyjmie się też część warzyw. O ile wysiew nowalijek był prowadzony wcześniej i od maja/czerwca rozpoczną się zbiory, o tyle to, co zostanie złożone w ziemi w tym czasie, obrodzi nawet jesienią.
Przez cały miesiąc można siać:
- buraka ćwikłowego,
- koper,
- pietruszkę
- oraz późne odmiany marchwi.
Na początku maja dobrze zająć się nasionami brukwi oraz sałaty.
Sałaty najlepiej wysiewać w odstępie co 2 tygodnie, tak by zachować ciągłość zbiorów, czytamy na stronie Polskiego Związku Działkowców z Łodzi.
Po „zimnej Zośce” dobrze przyjmą się:
- warzywa dyniowate,
- ogórki,
- czy też kukurydza.
Wielu ogrodników wysadza też wtedy rozsady – selera, kalafiora i papryki.
Na liście warzyw ciepłolubnych są jeszcze:
- cukinia,
- bakłażan,
- pomidory.
Dlaczego siew przeprowadza się po 15 maja? Ryzyko przymrozków jest już wtedy znikome, więc nie ma zagrożenia, że przy niskich wartościach na termometrach warzywa stracą na wzroście.
Źródło: PZD
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj StrefaAgro.pl!
