Te serie sera żółtego zostały wycofane ze sprzedaży
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ważny komunikat dla konsumentów o wycofaniu z obrotu sera żółtego w plastrach.
Jak czytamy w komunikacie, w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Newport w 1 z 5 próbek wskazanego produktu. Może to stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego - ostrzega GIS.
Nie należy spożywać produktu z partii, której dotyczy ostrzeżenie a w przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu tego produktu należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.
Oto wycofane partie sera - ważny komunikat dla konsumentów
Decyzja o wycofaniu z obrotu dotyczy wybranych partii sera żółtego w plastrach. Chodzi o Ser Złoty Mazur 150 g ze Spółdzielni Mleczarskiej "MLEKPOL".
Wycofany produkt - szczegóły:
Nazwa produktu: Ser Złoty Mazur 150 g
Numer partii: 30.08/P6 16:59
Najlepiej spożyć przed: 28.11.2024
Kod kreskowy: 5900820008406
Producent: Spółdzielnia Mleczarska "MLEKPOL" w Grajewie, ul. Elewatorska 13, Grajewo, 19-203, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 20041601 WE
Producent niezwłocznie podjął działania w celu wycofania z obrotu zakwestionowanego produktu. Organy Inspekcji Weterynaryjnej weryfikują działania podjęte przez producenta oraz prowadzą postępowanie wyjaśniające.
Salmonella w popularnym serze
Salmonella spp to bakterie stanowiące najczęstszy czynnik etiologiczny biegunek bakteryjnych na całym świecie. Bakterie Salmonella zakażają zarówno ludzi, jak i zwierzęta. Salmonella kolonizuje przewód pokarmowy zakażonego stworzenia. U człowieka możliwe jest zarówno objawowe zakażenie, jak i bezobjawowe nosicielstwo bakterii.
Do zarażenia Salmonellą może dojść:
drogą pokarmową – poprzez spożycie zanieczyszczonych jaj, mięsa drobiowego, majonezu czy mleka,
poprzez bezpośredni kontakt z zakażonym człowiekiem lub zwierzęciem,
poprzez picie wody zanieczyszczonej odchodami – w ten sposób powstają tzw. epidemie wodne, głównie w krajach rozwijających się.
Objawy zakażenia Salmonellą rozwijają się po 10-48 godzinach od nabycia bakterii.
Nieżyt żołądkowo-jelitowy wiąże się z występowaniem objawów takich jak:
silne lub bardzo silne bóle brzucha o charakterze kurczowym, z nagłym parciem na stolec,
biegunka, zwykle wodnista o zielonkawym zabarwieniu, niekiedy z domieszkami krwi,
śluz,
nudności,
wymioty,
gorączka lub stan podgorączkowy.
U osób z obniżoną odpornością zakażenie może przybrać postaci narządowe, takie jak:
zapalenie pęcherzyka żółciowego,
zapalenie płuc,
zapalenie kości i stawów,
zapalenie nerek,
zapalenie wsierdzia,
zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych.
W niektórych przypadkach może rozwinąć się nawet ciężka sepsa z niewydolnością wielonarządową.
