Ten popularny ser wycofano ze sprzedaży! W tym produkcie wykryto groźne bakterie - ostrzega GIS

Magdalena Walczak-Grudzka
Opracowanie:
GIS ostrzega: Bakterie Salmonelli wykryte w popularnym serze żółtym w plastrach.
GIS ostrzega: Bakterie Salmonelli wykryte w popularnym serze żółtym w plastrach. pixabay.com
Główny Inspektor Sanitarny wydał pilnie ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności - w popularnym serze żółtym wykryto bakterie Salmonella. Zjedzenie tego produktu grozi zatruciem pokarmowym. Sprawdź, o jaki ser dokładnie chodzi.

Te serie sera żółtego zostały wycofane ze sprzedaży

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ważny komunikat dla konsumentów o wycofaniu z obrotu sera żółtego w plastrach.

Jak czytamy w komunikacie, w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Newport w 1 z 5 próbek wskazanego produktu. Może to stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów.

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego - ostrzega GIS.

Nie należy spożywać produktu z partii, której dotyczy ostrzeżenie a w przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu tego produktu należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

Oto wycofane partie sera - ważny komunikat dla konsumentów

Decyzja o wycofaniu z obrotu dotyczy wybranych partii sera żółtego w plastrach. Chodzi o Ser Złoty Mazur 150 g ze Spółdzielni Mleczarskiej "MLEKPOL".

Wycofany produkt - szczegóły:

  • Nazwa produktu: Ser Złoty Mazur 150 g

  • Numer partii: 30.08/P6 16:59

  • Najlepiej spożyć przed: 28.11.2024

  • Kod kreskowy: 5900820008406

  • Producent: Spółdzielnia Mleczarska "MLEKPOL" w Grajewie, ul. Elewatorska 13, Grajewo, 19-203, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 20041601 WE

Producent niezwłocznie podjął działania w celu wycofania z obrotu zakwestionowanego produktu. Organy Inspekcji Weterynaryjnej weryfikują działania podjęte przez producenta oraz prowadzą postępowanie wyjaśniające.

Salmonella w popularnym serze

Salmonella spp to bakterie stanowiące najczęstszy czynnik etiologiczny biegunek bakteryjnych na całym świecie. Bakterie Salmonella zakażają zarówno ludzi, jak i zwierzęta. Salmonella kolonizuje przewód pokarmowy zakażonego stworzenia. U człowieka możliwe jest zarówno objawowe zakażenie, jak i bezobjawowe nosicielstwo bakterii.

Do zarażenia Salmonellą może dojść:

  • drogą pokarmową – poprzez spożycie zanieczyszczonych jaj, mięsa drobiowego, majonezu czy mleka,

  • poprzez bezpośredni kontakt z zakażonym człowiekiem lub zwierzęciem,

  • poprzez picie wody zanieczyszczonej odchodami – w ten sposób powstają tzw. epidemie wodne, głównie w krajach rozwijających się.

Objawy zakażenia Salmonellą rozwijają się po 10-48 godzinach od nabycia bakterii.

Nieżyt żołądkowo-jelitowy wiąże się z występowaniem objawów takich jak:

  • silne lub bardzo silne bóle brzucha o charakterze kurczowym, z nagłym parciem na stolec,

  • biegunka, zwykle wodnista o zielonkawym zabarwieniu, niekiedy z domieszkami krwi,

  • śluz,

  • nudności,

  • wymioty,

  • gorączka lub stan podgorączkowy.

U osób z obniżoną odpornością zakażenie może przybrać postaci narządowe, takie jak:

  • zapalenie pęcherzyka żółciowego,

  • zapalenie płuc,

  • zapalenie kości i stawów,

  • zapalenie nerek,

  • zapalenie wsierdzia,

  • zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych.

W niektórych przypadkach może rozwinąć się nawet ciężka sepsa z niewydolnością wielonarządową.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Świat żegna Franciszka. Tłumy wiernych na Placu św. Piotra

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl