W Polsce nie zjesz już kebaba? Bo są szkodliwe dla zdrowia

AB
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjne Piotr Krzyzanowski/Polska Press Grupa
Unia Europejska, a dokładniej Komisja Ochrony Środowiska w Parlamencie Europejskim, chce zakazać stosowania fosforanów, które są używane np. do mrożonego mięsa, z którego robi się kebab. To zła informacja dla miłośników tej potrawy kuchni arabskiej, która jest bardzo popularna w Polsce i pozostałych krajach UE.

Jak podaje "Wprost" obecnie luka w prawie powoduje, że używanie fosforanów nie jest ani dozwolone, ani zakazane. Zdaniem europosłów (z frakcji zielonych i socjaldemokratów) fosforany są szkodliwe dla zdrowia. Mają źle wpływać na serce i układ krążenia.

Obecnie w Unii trwa batalia dotycząca fosforanów. Europosłowie chcą zakazu, a Komisja Europejska jest na stanowisku, by fosoforany zostały oficjalnie dozwolone. Dlaczego? Bo to właśnie fosforany pozwalają na zatrzymanie w mrożonym mięsie wody i w ten sposób ochronienie go przed rozpadem podczas pieczenia na pionowym rożnie, a także przed wysuszeniem. Mięso na kebaby, które owe fosforany zawiera, jest popularne we wszystkich krajach UE, a Europejczycy każdego dnia zjadają nawet kilkaset ton takiego mięsa.

Obrońcy fosforanów powołują się jeszcze na jedną bardzo ważną kwestię - likwidacja fosforanów to likwidacja produkcji kebabu, a co za tym idzie, utraty zysków oraz setek tysięcy miejsc pracy. – Jeśli Parlament Europejski przeforsuje swój sprzeciw będzie to równoznaczne z wyrokiem śmierci dla całego przemysłu produkującego kebab w UE – wyjaśnia Kanan Koyuncu, przewodniczący Zrzeszenia Niemieckich Producentów Kebabu.

Zobacz też: Największy kebab świata. Rekord pobito w Niemczech

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: W Polsce nie zjesz już kebaba? Bo są szkodliwe dla zdrowia - Gazeta Wrocławska

Komentarze 124

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Kebaby sa przygotowywane nie wiadomo gdzie i w jakich warunkach. Przeciez te budy uragaja jakimkolwiek przepisom sanitarnym, sa tak male ze ciekawe w jaki sposob na 20m2 przygotowuja na wynos tyle dan jakie maja w menu i jeszcze klientow w ogrodkach. SANEPIDU WE WROCLAWIU NIE MA. Czy maja odpowiednia ilosc zlewow (do miesa do warzyw do rak? ) gdzie? A w restauracju musza byc. Najwazniejsza sprawa WENTYLACJA. wentyluja otwierajac drzwi i smierdzi w mieszkaniach i na ulicy w promieniu kilometra. Buda ma jakis kominek ktorym wypuszcza caly syf smrodzac jak kopciuchy. Nie uswiadczysz polskiego zdrowego jedzenia. Tylko takie niezdrowe. Panie Sutryk, moze skupi pan swoja uwage na tym problemie. Na Powstancow Slaskich jest conajmniej 5 takich smrodzacych bud.Sanepid nie kontroluje bo ogolnie maja to w nosie.
K
Ktoś
Kebab jest i turecki i arabski :) ten który widzisz na codzień jest arabski. Turecki wygląda zupełnie inaczej
F
Fino
2019 wielka fala imigrantów z Polski próbuje przedostać się do Turcji
G
Gość
Kebab to danie tureckie ,a nie arabskie !!!
t
tubylec
Plusa za ironię z brunatnych patoli, co to żrą kebaba od Araba.
k
krzysiek

Super. W końcu modry przepis z UE. Precz ze śmierdzącym kebsem.

G
Gość

Kebab był, kebab jest i kebab będzie.

b
blędów,
narobił.
e
ertg
miejscu bo to ono wywołuje wszystkie nienawistne zachowania!!!
w
w5yt
!!!
B
Benny Hill
Morda w kubeł rasisto
B
Benny Hill
Morda w kubeł rasisto
S
Smakosz
A może by tak napisać, że będzie problem z mrożonymi kebabami a'la makro faszerowanymi konserwantami, a nie że nie będzie już można wcale zjeść tego dania?
k
kebab

Kebab wymyslil Niemiec w Berlinie w 1970-ych, jako tansza odpowiedz na McDonald - szybki posilek

P
Pieskow
A luźne stolce miewasz ?
Wróć na i.pl Portal i.pl