Warto pamiętać: 25 i 26 stycznia 2020. Jedz Pij Warszawo – największe wydarzenie kulinarne roku.

Kazimierz Sikorski
materiały prasowe
Przez dwa dni 25 i 26 stycznia 2020 roku Pałac Kultury i Nauki będzie gościł festiwal poświęcony kulturze konsumpcji i biesiadowania.

25 i 26 stycznia 2020 r. w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbędzie się festiwal „Jedz Pij Warszawo” - największe w Polsce wydarzenie dedykowane kulturze konsumpcji i biesiadowania.

To jednocześnie reaktywacja legendarnej „Wystawy Kucharskiej” z 1902 roku, kiedy to Warszawa stała się jednym z pierwszych miejsc apoteozy i świętowania sztuki kulinarnej w Europie.

W ostatni weekend stycznia najbardziej rozpoznawalny budynek w Polsce przeistoczy się w gigantyczny plac targowy wypełniony m.in.: restauracjami, cukierniami i barami hołdując kultywowanej od wielu pokoleń tradycji polskiej gościnności. Najlepsze wyroby zaprezentują ogólnopolscy i lokalni producenci, których produkty wyróżniają się najwyższą jakością. Będzie można spróbować specjałów ulubionych warszawskich lokali gastronomicznych, a swój kunszt zademonstrują czołowi szefowie kuchni, piekarze, cukiernicy, sommelierzy i barmani. Nie zabraknie degustacji kulinarnych przysmaków i wykwintnych trunków.

Festiwalowi „Jedz Pij Warszawo” towarzyszyć będzie wiele atrakcji i wydarzeń wśród nich m.in. Liga Szefów Kuchni z sekcjami „live cooking” i „food pairing”, pokazy gotowania potraw historycznej i współczesnej kuchni warszawskiej, karnawał cukierni oraz show barmańskich mistrzów świata „flair”.

W strefie „Warszawskiej historii i tradycji” będzie można zgłębić wiedzę o gastronomicznej historii Warszawy, w tym o „Wystawie Kucharskiej 1902 r.” oraz o kultowych barach i restauracjach stolicy. Muzeum Wódki zabierze gości w sentymentalną podróż po warszawskich fabrykach wódek i likierów z przełomu XiX i XX wieku, a w zapowiadającej się wyjątkowo smakowicie „Kolacji Mistrzów” gwiazdy ekranu i estrady lat 70-tych i 80-tych opowiedzą o tym, co jadła i piła oraz gdzie bawiła się Warszawa w czasach PRL. Będzie także możliwość zwiedzania owianych legendą sekretnych miejsc „Pałacu Kultury”, w tym najdłuższego w Polsce stołu biesiadnego z czasów PRL, przy którym ucztowali partyjni dygnitarze.

Cieszymy się, że wzorem innych europejskich miast także Warszawa doczekała się takiego święta, a Pałac Kultury i Nauki będzie gospodarzem tego wyjątkowego wydarzenia – powiedział Rafał Krzemień, Prezes Zarządu PKiN.
Strefa „Wege Warszawa” zaprezentuje nowe trendy, jak: freeganizm, kuchnia roślinna, kiszonki, mięso bez mięsa czy wege lokalność. W ramach popularyzacji „Zielonej Wiedzy” odbędą się spotkania z ekspertami i dyskusje na tematy „Zero Waste” oraz „Reduce, reuse, recycle”, czyli o promowaniu zdrowego dla środowiska stylu życia, zrównoważonego rozwoju i konsumpcji dóbr oraz redukcji odpadów.

Dla chcących rozwijać swoje umiejętności zorganizowane zostaną darmowe warsztaty, m.in. ze sztuki otwierania ostryg, serwowania krewetek, mieszania koktajli i wytwarzania nalewek, a pasjonaci robienia zdjęć dowiedzą się jak zostać mistrzem fotografii kulinarnej używając smartphone-a.
Festiwalowo – targowa formuła wydarzenia przewiduje także „Street Food Wege Bazar” oraz targ festiwalowy (punkty sprzedaży, stoiska), gdzie będzie można smacznie zjeść i wypić oraz kupić prezentowane przez wystawców produkty, wyroby i przetwory.

Pomysłodawcą Jedz Pij Warszawo jest Piotr Popiński, uznany warszawski restaurator, popularyzator polskiej historii, tradycji i kultury kulinarnej, właściciel grupy restauracyjnej Good Food Concept, prowadzącej restauracje: Elixir by Dom Wódki, Folk Gospoda, Czerwony Wieprz oraz The Roots Bar & More. Twórca pierwszego w Polsce Muzeum Wódki, a także organizator cieszącego się olbrzymią popularnością Festiwalu Wódki i Zakąski.

Jestem głęboko przekonany, że Jedz Pij Warszawo uzmysłowi nam wszystkim, jak ogromny mamy potencjał pozwalający na wypromowanie wszystkiego co najlepsze wokół kultury i dziedzictwa polskiego stołu, a także na wykreowanie mody na turystykę kulinarną do Polski. Tak jak dzieje się to w innych miastach na świecie, w których imprezy typu Taste of London, Madrid Fusion, Prague Food Festival, Oktoberfest Monachium, Bar Convent Berlin, Copenhagen Cooking czy Melbourne Food & Wine Festival odwiedzane są tłumnie przez miejscowych i przyjezdnych, co znacząco zwiększa atrakcyjność tych miast i promuje ich kulinarne i kulturowe dziedzictwo –– powiedział Piotr Popiński.

Jednym z celów festiwalu jest kultywowanie najlepszych tradycji kulinarnych oraz nadanie im właściwej rangi na tle innych narodowych kultur gastronomicznych. To wyjątkowa okazja, aby mieszkańcy stolicy oraz goście z Polski i zagranicy poznali nie tylko przeszłość, ale także współczesne oblicze naszego miasta. Przecież Polska i Warszawa, Polacy i Warszawianie słyną ze swojej gościnności oraz kindersztuby – powiedział Grzegorz Mazur, kierownik rekonstrukcji kulinarnej Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Partnera Festiwalu, który odpowiada za jego merytoryczno – historyczną oprawę .

Patronat nad wydarzeniem objął Prezydent m.st Warszawy. Organizatorem festiwalu jest Eat & Drink Poland, we współpracy z
Grupą Restauracyjną Good Food Concept, Zarządem Pałacu Kultury i Nauki Sp. z o.o., Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie oraz Restaurant Week Polska i fundacją Jedz Pij Pomagaj.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Styl życia

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl