Konkurs na najlepszego oscypka odbywa się co roku na zakończenie Europejskich Targów Produktów Regionalnych. W szranki co roku staje 10 baców z całego Podhala, którzy nie dość, że mają wieloletnie doświadczenie w puceniu serków, to posiadają stosowne certyfikaty do wyrabiania legalnych oscypków.
Oscypki ocenia profesjonalne jury. - Oceniamy przede wszystkim smak oscypka, ale także jego wygląd. Czy ser jest dobrze upucony, czy jego gramatura i kształt są odpowiednie, czy ma dobry kolor - mówi Jan Janczy z Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu, który przewodniczył jury.
Jak dodaje Janczy, w tym roku konkurencja była bardzo duża, bo zdecodwana większość ocypków była wyjątkowo dobrze wykonana. Zresztą, jak zaznaczają bacowie, tegoroczny sezon pod względem pogoy temu sprzyjał - nie było za sucho.
Po raz pierwszy w historii tego konkursu najlepszego oscypka zrobiła kobieta - Monika Bryja z Nowego Targu. Nagrodę za najlepszy ser odebrała jej córka. Pani Monika robi oscypki na bacówce przy wylocie z Nowego Targu - w stronę Krościenka nad Dunajcem.
KONIECZNIE SPRAWDŹ:
<
FLESZ: Letnie upały - jak reagować w razie udaru słonecznego?
Źródło: vivi24