Bitwa na drobiowe smaki w Kościerzynie
Uczniowie ze szkół w Gdańsku, Tczewie, Słupsku, Swarożynie, Przodkowie i Kościerzynie wzięli udział regionalnym finale ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych „Bitwa na drobiowe smaki 2”. Uczestnicy gotowali w Powiatowym Zespole Szkół nr 1 w Kościerzynie.
Młodzi kucharze musieli wykazać się kulinarną wiedzą i kreatywnością. Ich zadaniem było stworzenie autorskiej zupy i drugiego dania z wykorzystaniem drobiu. A w finałowej odsłonie uczniowie mieli za zadanie użyć składników wybranych przez przewodniczącego składu sędziowskiego - chefa Łukasza Konika - piersi z kurczaka, sera dojrzewającego, mascarpone, ryżu, kalafiora i gruszki.
ZOBACZ TEŻ:
Święta Bożego Narodzenia bez mięsa? To możliwe! Sprawdź te pomysły na świąteczne wege potrawy!
Najlepsze danie, które przyniosło zwycięstwo i wejście do Wielkiego Finału „Bitwy na drobiowe smaki 2” stworzyli: Julia Połukord i Piotr Marcinkowski z ZSGH Gdańsk z panią Joanna Dubert.
Drugie miejsce zajęły - Maja Kaniuk i Michalina Storma z Zespołu Szkół Ekonomicznych im. ks. Janusza St. Pasierba w Tczewie z panią Joanną Lubińską, a trzecie miejsce powędrowało do Aleksandry Borowicz i Oleksandra Złamańca, z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Słupsku z panią Martą Gołębską.
W jury zasiadali również chef Dariusz Zdrojewski i chef Rafał Nowakowski, którzy razem z wicestarostą powiatu kościerskiego Piotrem Laską wręczyli zwycięskim drużynom nagrody.
