Konkurs kulinarny w kościerskim Ekonomiku. Jakie potrawy zaserwowano?
Ryba połączona z czekoladą, potrawy z lawendą, a może tradycyjna czernina, kaczka czy zupa rybna? Uczniowie Ekonomika biorący udział w konkursie pod nazwą Kuchnia Kaszubska w Nowoczesnej Odsłonie, po raz kolejny udowodnili, że nie ma dla nich żadnych ograniczeń, a kuchnia kaszubska nie musi być nudna. W swoich przepisach wykorzystali to co najlepsze na Kaszubach, podając często w zaskakującej odsłonie. Było kreatywnie, smacznie i zdrowo.
Uczniowie walczyli o Puchar Starosty Powiatu Kościerskiego, a ich wyczyny kulinarne oceniało jury, w skład którego wchodzili mistrzowie kuchni, a także członkowie Stowarzyszenia Kucharzy Polskich - Krzysztof Szulborski, Andrzej Ławniczak i Tomasz Szydzikowski.
Konkurs w Powiatowym Zespole Szkół nr 1 w Kościerzynie organizowany jest już od wielu lat, jednak każda jego edycja jest inna, a uczestnicy prześcigają się w pomysłach na to, jak zachwycić jury, oceniające ich kulinarne wyczyny.
- W tym roku uczniowie zaskoczyli nas odważnymi połączeniami - mówi Jarosława Łoncka, dyrektor Powiatowego Zespołu Szkół nr 1 w Kościerzynie. - To dla nich pierwsza okazja, w której poddają się profesjonalnej ocenie swojej pracy. To ważne doświadczenie zaprocentuje w przyszłości. Poza tym profesjonaliści nie tylko oceniają przygotowane potrawy, ale również udzielają młodzieży cennych wskazówek kulinarnych.
Dodajmy, że uczniowie przygotowywali się do konkursu pod okiem swoich nauczycieli, a koordynatorem całego przebiegu tej rywalizacji na smaki była niezwykle doświadczona pedagog - Genowefa Gierszewska, nauczycielka PZS nr 1 w Kościerzynie.
Zobaczcie zdjęcia z wydarzenia.
Kościerzyna. Kuchnia Kaszubska w Nowoczesnej Odsłonie. Konku...
