Spis treści
Dlaczego drugie śniadanie jest ważne?
Drugie śniadanie to niezwykle ważny posiłek dla uczniów, ponieważ zapewnia im energię i składniki odżywcze potrzebne do efektywnej nauki.
W diecie osoby, która pracuje umysłowo, nie może zabraknąć składników odżywczych, które chronią układ nerwowy przed stanem zapalnym, będą wspierały pamięć i rozwój mózgu - pisze Marta Siesicka-Osiak na Stronie Zdrowia
Czy to znaczy, że należy odrzucić tradycyjne kanapki i zastąpić je sałatkami i obiadami na wynos? Nie do końca. Anna Rokicka -Żuk w artykule poradnikowym „Drugie śniadanie do szkoły dla dziecka. Pomysły i przepisy na zdrowe oraz szybkie śniadanie dla ucznia” przypomina, że kanapka jako kompaktowy i szybki posiłek, jest wygodną formą drugiego śniadania, które sprawdzi się nawet na krótkiej przerwie.
Jednocześnie poskreśla, że ważny jest rodzaj pieczywa i skład szkolnej kanapki. Stawiajmy na pełnoziarnisty chleb, dobrej jakości tłuszcze, chude i bogate w białko wędliny oraz warzywa.
Co zamiast kanapki do szkoły?
Oto kilka prostych i smacznych pomysłów na zdrowe drugie śniadanie, które zadowolą ucznia:
- Wrapy pełne kreatywności - przygotuj tortillę pełnoziarnistą lub szpinakową i napełnij ją warzywami, chudym mięsem, serem i sosem hummus. Zwinięty w folię aluminiową, taki wrap jest praktyczny i można go zjeść bez problemu w szkole.
- Sałatki na zimno - przygotuj wcześniej sałatkę z pełnoziarnistego makaronu, kolorowych warzyw i kurczaka lub tofu. Skrop ją lekkim dressingiem i schowaj do pojemnika. To doskonała opcja dla dzieci lubiących odmianę i kreatywne smaki.
- Zdrowe muffinki - warzywne lub pełnoziarniste babeczki z nasionami to syte śniadanie, które z łatwością przetrwa w plecaku.
- Zapiekanka warzywa lub kawałek domowej pizzy - posiłek przygotowany na bazie sprawdzonych produktów, lubiany przez dzieci i młodzież, a do tego praktyczny w transporcie!
Coś na ząb dla ucznia, czyli przekąski, które odżywią mózg
Jeśli chodzi o przekąski podczas nauki, polecam różnego rodzaju orzechy. To solidny zastrzyk energii i składników, które usprawniają pracę naszego mózgu, a co za tym idzie, poprawiają skuteczność nauki – komentuje dietę uczniów przed egzaminami dr n. med. Anna Kubiak.
Do mniejszego pojemnika lub woreczka strunowego zapakuj więc:
- Orzechy: włoskie orzechy, migdały, orzeszki nerkowca lub orzechy laskowe to małe skarbnice zdrowych tłuszczów i białka.
- Suszone owoce: warte uwagi są daktyle (bardzo słodkie i bogate w błonnik, witaminy A, E i C oraz magnez i żelazo), a także żurawina (dla odmiany coś winnego: bogata w antyoksydanty, witaminę C, błonnik oraz minerały żurawina wzmocni odporność).
- Świeże, surowe warzywa: najbardziej lubiane są chrupiące kawałki marchewki i papryki. Dobrze znoszą podróże w tornistrze.
- Owoce: wybierajmy banany, jabłka oraz owoce jagodowe.
Pamiętajmy o nawodnieniu
Nie zapominajmy o napojach. Uczeń, licząc dojazd do szkoły i powrót, często spędza poza domem nawet 9 godzin! W tym czasie nie powinno zabraknąć mu przede wszystkim wody. Dodatkowo sprawdzą się soki warzywno-owocowe i owocowe, lub chłodzone herbaty (mięta, domowa lemoniada, malina z żurawiną).
Jesienią i zimą można wyposażyć dziecko w poręczny termos na ciepłą herbatę lub wodę z miodem, imbirem, czy goździkami. Rozgrzeją i nawodnią organizm w ciągu długiego dnia.
