Dobierz dietę do swojego wieku. Co powinny jeść trzydziestolatki, co czterdziestolatki, a co seniorki

Patrycja Wacławska (opr.)
Poznaj zasady diety zgodnej z wiekiem
Poznaj zasady diety zgodnej z wiekiem 123RF
Czy jadłospis dwudziestolatki można z powodzeniem wdrożyć w życie kobiety po trzydziestce? Jeśli taki pomysł kiedykolwiek pojawił się w Twojej głowie, czym prędzej pozbądź się złudzeń. Pora pogodzić się z faktem, że wraz z upływem lat nasz metabolizm zwalnia, a produkty na które mogłyśmy pozwolić sobie jeszcze kilka lat wcześniej, obecnie mogą przysporzyć nam wielu kłopotów ze zdrowiem i figurą. Zatem, jeśli borykasz się z układaniem codziennego jadłospisu, poznaj zasady diety zgodnej z wiekiem i przekonaj się, że wyglądać pięknie i czuć się młodo można w każdym wieku.

Przekroczyłaś 30. rok życia i zauważasz, że na Twoim brzuchu pojawiają się niepokojące wałeczki? To skutek wolniejszego tempa spalania kalorii i regeneracji organizmu, często spadku wydolności organizmu lub bardziej biernego trybu życia. Jak sobie z tym poradzić? – Dostosuj swoje codzienne menu do zmian, jakie zaszły w Twoim organizmie – mówi Monika Berger, ekspert marki Berger.

Nie zapominaj o pięciu zbilansowanych posiłkach w ciągu dnia, staraj się także żyć aktywnie

– Nie zapominaj o pięciu zbilansowanych posiłkach w ciągu dnia, staraj się także żyć aktywnie – już 3 godziny sportu tygodniowo sprawią, że poczujesz znaczną różnicę. W swojej diecie uwzględnij warzywa i owoce (unikaj tych o wysokiej zawartości cukru, szczególnie gdy zamierzasz spożywać je wieczorem), ogranicz słodycze i produkty wysoko przetworzone. Postaw za to na chude mięso i sery, ryby oraz mleko i jego przetwory. Węglowodany dostarczaj z kolei w wyważonych dawkach – najlepiej z pełnoziarnistego pieczywa czy brązowego ryżu – dodaje Monika Berger.

Wraz z upływem lat nasz metabolizm zwalnia, a produkty na które mogłyśmy pozwolić sobie jeszcze kilka lat wcześniej, obecnie mogą przysporzyć nam wielu
Wraz z upływem lat nasz metabolizm zwalnia, a produkty na które mogłyśmy pozwolić sobie jeszcze kilka lat wcześniej, obecnie mogą przysporzyć nam wielu kłopotów ze zdrowiem i figurą Materiały prasowe

Czterdzieści lat minęło

Czwarta dekada życia to u wielu z nas moment przełomowy i – niestety – niełatwy dla organizmu. Właśnie wówczas najbardziej zagraża nam proces tycia, co często związane jest ze zmianami hormonalnymi. Zbawienny staje się ruch, który pozytywnie wpływa na spowolnioną przemianę materii. Jak wskazuje Monika Berger, jadłospis czterdziestolatki powinien przede wszystkim uwzględniać chude produkty białkowe. Właśnie ten składnik odżywczy powinien być przyjmowany z żywnością w takich ilościach, jak miało to miejsce w poprzednich latach. Co zatem spożywać? – Chude mięso, ryby i rośliny strączkowe, takie jak soja czy soczewica. W walce z zaburzeniami trawienia i gorszym funkcjonowaniem układu pokarmowego pomocne będą wszelkiego rodzaju łagodne przyprawy i wędliny – stwierdza ekspert.

Jadłospis czterdziestolatki powinien przede wszystkim uwzględniać chude produkty białkowe

Dieta dla seniora

Seniorzy to kolejna grupa, która kwestię swojego wyżywienia powinna traktować szczególnie poważnie. Nie sama metryka ma tu bowiem znaczenie. – Przy komponowaniu codziennej diety osób starszych należy uwzględniać ich stan zdrowia, a także wszelkie choroby. Nie ulega jednak wątpliwości, że organizm seniorów potrzebuje mniej kalorii niż ma to miejsce u osób aktywnych zawodowo.

Chude mięso, warzywa, owoce, nabiał – te produkty (we właściwych proporcjach!) powinny znaleźć się w diecie każdej z nas
Chude mięso, warzywa, owoce, nabiał – te produkty (we właściwych proporcjach!) powinny znaleźć się w diecie każdej z nas Materiały prasowe

Zmianie nie ulega natomiast zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne. Dieta osób starszych powinna obowiązkowo dostarczać witamin: E, B2, B6, kwasu foliowego oraz wapnia. Należy stronić od ciężkostrawnych dań i postawić na spożywanie małych porcji jedzenia, co z pewnością pozytywnie wpłynie na ewentualne dolegliwości pokarmowe. Z produktów spożywczych wybierajmy m.in. szpinak, kasze, nabiał, chude mięso, czosnek i orzechy włoskie – dodaje ekspert.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Dobierz dietę do swojego wieku. Co powinny jeść trzydziestolatki, co czterdziestolatki, a co seniorki - Dziennik Łódzki

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl