GIS ostrzega (23.01): Wykrycie bakterii Salmonella w chałwie sezamowej. Czy masz to w domu?

Redakcja Strefy Biznesu
Wykrycie bakterii Salmonella w chałwie sezamowej
Wykrycie bakterii Salmonella w chałwie sezamowej Główny Inspektorat Sanitarny
Sprawdzamy regularnie ogłoszenia GIS. We wtorek, 23.01 pojawiło się nowe ostrzeżenie - Wykrycie bakterii Salmonella w chałwie sezamowej. Dla bezpieczeństwa własnego oraz swoich bliskich zapoznaj się z jego treścią. Pamiętaj, że ostrzeżenia GIS dotyczą zawsze określonych produktów lub ich partii, dlatego zwróć uwagę na te informacje.

To powinno Cię zainteresować

Ostrzeżenie GIS 23.01

W wyniku dalszych działań podjętych przez Państwową Inspekcję Sanitarną w związku z ostrzeżeniami publicznymi z dnia 03.01.2024 r. oraz z dnia 15.01.2024 r. wykryto obecność Salmonella również w innych partiach produktów i surowców wyprodukowanych przez podmiot Elis Ali Eski. W trakcie kontroli urzędowej stwierdzono, że w zakładzie produkcyjnym doszło do rażących uchybień sanitarnych. W związku z tym uznano, że producent nie był w stanie zapewnić bezpieczeństwa produktów wprowadzanych do obrotu, a tym samym konieczne jest wycofanie wszystkich produktów bez względu na numer partii, oznakowanych datami minimalnej trwałości „najlepiej spożyć przed 09.07.2025” oraz datami wcześniejszymi.
Spożycie tych produktów wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Producent: Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kartuzach zakazał dalszego prowadzenia produkcji środków spożywczych w zakładzie Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom do czasu przywrócenia kontroli nad bezpieczeństwem żywności, nakazał wycofanie wszystkich produktów z rynku oraz ich zniszczenie.
Producent „Elis” Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom podjął działania zmierzające do wycofania produktów z obrotu.
Konsumenci, którzy kupili wskazane w komunikacie produkty, nie powinni ich spożywać.
W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
Wykrycie bakterii Salmonella w chałwie sezamowej

Czym są ostrzeżenia GIS?

Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.

Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegoś produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.

Biznes

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Sprawdź, co Ci się przyda
Okazje

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Wybrane dla Ciebie

Nauczycielka uprawniała seks z 15-letnim uczniem. Odpowie za to przed sądem

Nauczycielka uprawniała seks z 15-letnim uczniem. Odpowie za to przed sądem

Pierwsza porażka polskich siatkarek w Lidze Narodów. A było tak blisko...

Pierwsza porażka polskich siatkarek w Lidze Narodów. A było tak blisko...

Wróć na i.pl Portal i.pl