Mój kolega, Juliusz Woźny, znany smakosz i wielbiciel dobrego jadła, a także człowiek, który w kuchni nie boi się eksperymentów, podesłał mi przepis na kiszone pomidory.
Składniki:
* Pomidory (w zależności ile słoików pomidorów chcemy zakisić). Pomidory najlepiej gdyby były w twardej skórce i podłużne – jak np. odmiana lima.
* kwiatostan kopru (może też być z łodygą)
* korzeń chrzanu
* 2 ząbki czosnku
* zalewa: woda i sól (na litr wody łyżka soli – czubata)
Przygotowanie:
Na dno słoika włożyć koper, obrany korzeń chrzanu (około 7 cm), dwa ząbki czosnku (przekrojone na pół).
Na to wszystko trzeba ułożyć pomidory (nie za ciasno, żeby nie popękały) i całość zalać roztworem ciepłej wody i soli (na litr wody łyżka soli – woda nie może być gorąca, musi być ciepła).
Zakręcamy słoiki i czekamy około tygodnia, półtora. Po tym czasie możemy cieszyć nasze podniebienie i kubki smakowe kiszonymi pomidorami. Smacznego.