Jesz masło codziennie? Ryzykujesz życiem. Zamień je na te 3 produkty, a będziesz żyć dłużej

Monika Góralska
Codzienne spożywanie masła zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów i przyczynia się do przedwczesnej śmierci. Zamień masło na oleje roślinne.
Codzienne spożywanie masła zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów i przyczynia się do przedwczesnej śmierci. Zamień masło na oleje roślinne. freepik.com
Wyższe spożycie masła wiąże się z częstszymi zachorowaniami na poważne choroby, a nawet ze zwiększoną śmiertelnością, podczas gdy wyższe spożycie olejów roślinnych – z niższą śmiertelnością – informuje pismo „JAMA Internal Medicine”. Zamień masło na jeden z tych 3 produktów, a będziesz żyć dłużej i zmniejszysz też ryzyko rozwoju nowotworu.

Spis treści

Jesz masło codziennie? Ryzykujesz życiem

Badanie dotyczące dietetycznych wyborów ponad 200 tys. Amerykanów obserwowanych w ciągu 30 lat przeprowadził zespół naukowców z uczelni i szpitali Bostonu (USA) oraz Uniwersytetu Kopenhaskiego (Dania).

Codzienne spożywanie masła zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów i przyczynia się do przedwczesnej śmierci. Zamień masło na oleje roślinne.
Codzienne spożywanie masła zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów i przyczynia się do przedwczesnej śmierci. Zamień masło na oleje roślinne.
freepik.com

Całkowite spożycie masła obejmowało mieszanki masła i margaryny, masło do smarowania, dodawane do żywności i chleba oraz masło używane do pieczenia i smażenia w domu. Spożycie olejów roślinnych oszacowano na podstawie zgłoszonego użycia do smażenia, duszenia, pieczenia i sosów sałatkowych.

Jak się okazało, wyższe spożycie olejów roślinnych, zwłaszcza sojowego, rzepakowego i oliwy z oliwek wiązało się z niższą całkowitą śmiertelnością, rzadszymi zachorowaniami na nowotwory i choroby układu krążenia, podczas gdy spożycie masła miało związek ze zwiększonym ryzykiem całkowitej śmiertelności i śmiertelności z powodu nowotworów.

Zamień masło na te 3 produkty, a będziesz żyć dłużej

Główną różnicą między masłem a olejami roślinnymi jakimi są olej sojowy, rzepakowy i oliwa z oliwek są rodzaje kwasów tłuszczowych w nich zawartych. Masło jest bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, natomiast oleje roślinne mają więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych. Chociaż przeprowadzono wiele badań nad kwasami tłuszczowymi w diecie, mniej badań koncentrowało się na ich głównych źródłach w żywności, w tym maśle i olejach. Wiele poprzednich badań dotyczyło diety danej osoby w określonym momencie i zostało przeprowadzonych na małej populacji, co ogranicza ich przydatność w zakresie zdrowia publicznego.

W nowym badaniu przeanalizowano dane dietetyczne 221 054 uczestników Nurses' Health Study (NHS), Nurses' Health Study II (NHSII) i Health Professionals Follow-up Study (HPFS). Co cztery lata odpowiadali oni na pytania o to, jak często spożywali określone rodzaje żywności.

– Zaskakująca jest skala związku, który odkryliśmy — zaobserwowaliśmy o 17 proc. niższe ryzyko zgonu, gdy modelowaliśmy zamianę masła na oleje roślinne w codziennej diecie. To naprawdę ogromny wpływ na zdrowie – powiedział główny autor badania Yu Zhang z Brigham and Women's Hospital w Bostonie. Zhang jest również studentem Wydziału Epidemiologii w Harvard Chan School.

Naukowcy zidentyfikowali również uczestników, którzy zmarli i przyczyny ich śmierci. Korzystając ze statystyk w celu porównania wskaźników śmiertelności przy różnych poziomach spożycia, naukowcy odkryli, że uczestnicy, którzy jedli najwięcej masła, mieli o 15 proc. wyższe ryzyko śmierci niż ci, którzy jedli najmniej. Natomiast ci, którzy jedli najwięcej olejów roślinnych, mieli o 16 proc. niższe ryzyko śmierci niż ci, którzy jedli najmniej.

– Ludzie powinni rozważyć, że prosta zmiana w diecie — zastąpienie masła olejem sojowym lub oliwą z oliwek — może prowadzić do znaczących długoterminowych korzyści zdrowotnych. Z perspektywy zdrowia publicznego jest to znaczna liczba zgonów z powodu raka lub innych przewlekłych chorób, którym można by zapobiec – powiedział autor korespondencyjny Daniel Wang z Brigham and Women's Hospital.

1 łyżka oleju zamiast masła poprawi twój stan zdrowia

Naukowcy przeprowadzili również analizę naśladującą wpływ zamiany masła na oleje roślinne na zdrowie w badaniu żywieniowym. Odkryli, że zastąpienie 10 gramów masła dziennie (mniej niż łyżka stołowa) równoważnymi kaloriami olejów roślinnych może zmniejszyć liczbę zgonów z powodu raka i ogólną śmiertelność o 17 proc.

– Nawet niewielkie ograniczenie spożycia masła i włączenie do codziennej diety większej ilości olejów roślinnych może przynieść znaczące długoterminowe korzyści zdrowotne – powiedział Wang.

Jednym z ograniczeń badania jest to, że uczestnicy to głównie pracownicy służby zdrowia, więc mogą nie reprezentować całej populacji USA. W przyszłości autorzy chcieliby zbadać mechanizmy biologiczne leżące u podstaw tak dużego wpływu tej zmiany w diecie.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Źródło:

Polska Agencja Prasowa
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uroczystości w Gnieźnie. Hołd dla pierwszych królów Polski

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl