Pasek artykułowy - wybory

Majonez Kielecki dla wegan. Czy nowa propozycja Społem Kielce stanie się hitem? Testowano go w całej Polsce

Lidia Cichocka
W poniedziałek, 17 sierpnia rozpoczęła się sprzedaż majonezu, który z myślą o weganach przygotowała Wytwórcza Spółdzielnia Pracy Społem w Kielcach, producent kultowego Majonezu Kieleckiego.

- To odpowiedź na zainteresowanie konsumentów – przyznaje Grzegorz Feliksiak z marketingu WSP Społem w Kielcach. - Zainteresowanie produktami wegańskimi jest coraz większe, pojawiały się pytania o taki majonez więc postanowiliśmy przygotować produkt dedykowany dla tej grupy odbiorców - wyjaśnia.

Rzeczywiście, ponieważ żółtka jaj stanowią podstawę tradycyjnego majonezu weganie nie mogli go jeść. Najważniejsze w produkcji wersji wegańskiej było zastąpienie tego składnika roślinnym odpowiednikiem. - Panie z działu technologicznego opracowując recepturę przygotowywały różne wersje majonezu roślinnego, z różnymi białkami – wyjaśnia Feliksiak. – Najsmaczniejszy okazał się produkt przygotowany na bazie grochu.

By upewnić się w wyborze o pomoc w testowaniu Społem poprosiło wegan z grupy RoślinnieJemy, która promuje wegańską dietę.

- Nasz Majonez Roślinny testowało kilkaset osób w całej Polsce. Próby te wypadły bardzo dobrze, a to znaczy, że majonez po prostu... smakował. Dlatego też postanowiliśmy uruchomić produkcję seryjną - dodaje Grzegorz Feliksiak.

Przygotowanie produkcji: od pomysłu do momentu zejścia z taśmy gotowego produktu trwało około roku.

- W ubiegłym tygodniu zaczęliśmy produkcję Majonezu Roślinnego, a od dzisiaj jest on w sprzedaży – mówi Grzegorz Feliksiak. - Kiedy pojawi się na sklepowych półkach zależy od wielu czynników. Z naszej strony dołożymy wszelkich starań aby stało się to jak najszybciej.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Okiem Kielara odc. 14

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl