- To odpowiedź na zainteresowanie konsumentów – przyznaje Grzegorz Feliksiak z marketingu WSP Społem w Kielcach. - Zainteresowanie produktami wegańskimi jest coraz większe, pojawiały się pytania o taki majonez więc postanowiliśmy przygotować produkt dedykowany dla tej grupy odbiorców - wyjaśnia.
Rzeczywiście, ponieważ żółtka jaj stanowią podstawę tradycyjnego majonezu weganie nie mogli go jeść. Najważniejsze w produkcji wersji wegańskiej było zastąpienie tego składnika roślinnym odpowiednikiem. - Panie z działu technologicznego opracowując recepturę przygotowywały różne wersje majonezu roślinnego, z różnymi białkami – wyjaśnia Feliksiak. – Najsmaczniejszy okazał się produkt przygotowany na bazie grochu.
By upewnić się w wyborze o pomoc w testowaniu Społem poprosiło wegan z grupy RoślinnieJemy, która promuje wegańską dietę.
- Nasz Majonez Roślinny testowało kilkaset osób w całej Polsce. Próby te wypadły bardzo dobrze, a to znaczy, że majonez po prostu... smakował. Dlatego też postanowiliśmy uruchomić produkcję seryjną - dodaje Grzegorz Feliksiak.
Przygotowanie produkcji: od pomysłu do momentu zejścia z taśmy gotowego produktu trwało około roku.
- W ubiegłym tygodniu zaczęliśmy produkcję Majonezu Roślinnego, a od dzisiaj jest on w sprzedaży – mówi Grzegorz Feliksiak. - Kiedy pojawi się na sklepowych półkach zależy od wielu czynników. Z naszej strony dołożymy wszelkich starań aby stało się to jak najszybciej.
