Popularny majonez zmienia skład. Do sklepów skierowano kilkadziesiąt ton „nowego majonezu". Polacy polubią jego nową wersję?

Redakcja Strefy Biznesu
Opracowanie:
Na rynek trafiła pierwsza partia wyrobów, wyprodukowana wyłącznie na bazie jajek od kur z chowu ściółkowego.
Na rynek trafiła pierwsza partia wyrobów, wyprodukowana wyłącznie na bazie jajek od kur z chowu ściółkowego. 123RF
Jak poinformowała Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem”, na rynek trafiła właśnie pierwsza partia Majonezu Kieleckiego wyprodukowana zgodnie z nową recepturą. – Po raz pierwszy powstał nasz flagowy, „tradycyjny” Majonez Kielecki w szklanych opakowaniach w całości na bazie jajek z chowu ściółkowego – mówi Adam Jamróz, prezes zarządu WSP „Społem”.

Kielecki czy Winniary? który majonez wolą Polacy?

Internauci od dawna toczą spór o to, który majonez jest lepszy: Winiary czy Kielecki? Oczywiście trzeba podejść do tego z pewną rezerwą, ponieważ nie da się rozstrzygnąć, który majonez jest „lepszy”, bazując tylko na danych smakowych uczestników „sporu”, pomijając skład czy cenę. Jednak firma CMR sprawdziła, gdzie i jakiej marki majonezy Polacy kupują najczęściej.

Z danych z 2022 roku, które opublikował portal wiadomoscihandlowe.pl, wynika, że w sklepach do 2500 m kw., czyli także dyskontach i supermarketach, najpopularniejszą marką jest Winiary. – Na drugim miejscu jest Majonez Kielecki – podano. Z kolei z badania CMR dowiadujemy się, że CMR zw roku ubiegłym 75 proc. rynku należało do firm Winiary (45 proc.), Kielecki (19 proc.), Mosso (8 proc.) i Roleski (4 proc.). Autorzy badania zwrócili uwagę na rosnącą popularność majonezów wegańskich.

Nowy skład Majonezu Kieleckiego

Do sklepów skierowano kilkadziesiąt ton majonezu, powstałego wyłącznie z tzw. jaj „dwójek” – poinformowała w przesłanym komunikacie Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem”. Produkty te dostępne są w słoiczkach o pojemności 170 ml, 310 ml, 410 ml, 500 ml i 700 ml. Aby wyróżniały się na półkach oznaczono je specjalną banderolą.

Na rynku już kilku lat dostępne są wyroby, przy produkcji których nie stosujemy jajek potocznie określanych jako „trójki” – mówi Adam Jamróz, prezes zarządu WSP „Społem”. – Jednak teraz po raz pierwszy powstał również nasz flagowy, „tradycyjny” Majonez Kielecki w szklanych opakowaniach w całości na bazie jajek z chowu ściółkowego dodaje.

Firma zadeklarowała, że do końca 2025 roku wdroży nowe rozwiązania produkcyjne, które zaowocują całkowitym wycofywaniem surowców pochodzących od kur z chowu klatkowego.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Biznes

Komentarze 3

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

T
Teresa
ostatnio ze znajomymi robimy swoje majonezy, te ze sklepu są niedobre, bez smaku a do tego bardzo drogie, i dziwne w zapachu
B
Bo co?
A gdzie mój wpis ????
K
Kukuryku
Smakowo to bez różnicy. Ale jest pretekst żeby podnieść cenę.
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl