Historia pizzy zaczęła się jeszcze przed naszą erą, a korzeni tego dania można doszukiwać się nie we Włoszech, ale na terenie dzisiejszej Grecji. Nowoczesne wcielenie pizzy powstało już jednak w Italii. Konkretnie zaś w siedemnastowiecznym Neapolu. Wtedy bowiem zaczęto dodawać do pizzy sos pomidorowy. Wcześniej było to nie możliwe z tego prostego powodu, że pomidory były jeszcze w Europie nieznane.
W ciągu kolejnych dekad pizza podbiła serca, podniebienia i stoły ludzi na całym świecie. Zaglądała też pod niemal wszystkie szerokości geograficzne i ewoluowała. Mamy więc dziesiątki, jeśli nie setki, jej odmian, a pizza serwowana w większości polskich restauracji ma niewiele wspólnego z włoskim oryginałem. Co oczywiście nie przeszkadza jej świetnie smakować.
O tym, jak popularna jest pizza świadczy choćby to, że doczekała się własnych świąt. Na przykład w październiku w USA obchodzony jest miesiąc pizzy a 9 lutego cały świat świętuje Międzynarodowy Dzień Pizzy. Możecie uczcić go odwiedzając tego dnia pizzerię, zamawiając pizzę do domu lub samemu podjąć wyzwanie i spróbować upiec pizzę. W tym ostatnim przypadku polecamy skorzystanie z tego przepisu: Pizza neapolitańska. Przepis od prawdziwego pizzaiolo.