Robert Makłowicz to człowiek instytucja. Potrafi ugotować wszystko, ale widzowie lubią go nie tylko za to jak gotuje, ale przede wszystkim za to, jak o tym opowiada. Pana Roberta można słuchać godzinami, każdy składnik dania może być powodem ciekawej dygresji dotyczącej historii czy geografii.
Robert Makłowicz przez wiele lat współpracował z telewizją Polską, ale parę lat temu zdecydował się otworzyć swój kanał na Youtube i to był strzał w dziesiątkę. W pierwszych odcinkach pokazał swoją ulubioną krainę - Dalmację i nie ma takich pieniędzy, jakie Chorwacja powinna mu zapłacić za promocję tego regionu wśród Polaków.
Młody Robert Makłowicz robi wrażenie! Zobacz jak wyglądał na początku kariery. Unikalne zdjęcia sprzed 20 lat
W Dalmacji Robert Makłowicz ma od lat dom i właśnie do niego zaprosił swoich widzów. Gotował nam w letniej kuchni pyszne lokalne potrawy i jednocześnie opowiadał o Dalmacji. Z czasem Makłowicz zaczął kręcić odcinki w całej Europie, ale nie zapominał o Polsce. Odwiedził również wielokrotnie województwo podlaskie, pokazując w kolejnych odcinkach np. Kruszyniany czy dolinę Narwi.
W naszym archiwum odnaleźliśmy wyjątkowe zdjęcia
Wiele lat temu Robert Makłowicz odwiedził pewne magiczne miasteczko na Podlasiu - Supraśl. Jak można zobaczyć na naszych archiwalnych zdjęciach, w 2001 roku był jurorem podczas III Mistrzostw Świata w pieczeniu babki i kiszki ziemniaczanej. Z szelmowskim uśmiechem sypał anegdotami i próbował kolejnych podlaskich specjałów.
Zobacz naszą fotorelację z tego niezwykłego wydarzenia!
Kim jest Robert Makłowicz?
Robert Makłowicz urodził się 12 sierpnia 1963 w Krakowie. Studiował prawo, a następnie historię na Uniwersytecie Jagiellońskim. Od 1993 roku publikował w "Gazecie Wyborczej", a od 1998 roku miał swój program w TVP "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza". Współpraca z TVP zakończyła się w roku 2017, a od 2020 Robert Makłowicz ma swój kanał na youtube, który subskrybuje aktualnie ponad 462 tys. osób.

Oto przepis, dla tych, którzy sami chcą spróbować swoich sił w kuchni.
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 1/2 kg boczku wędzonego
- 2 duże cebule
- 4 łyżki oleju
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- majeranek
- Reklama
Sposób przyrządzenia: Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce (jak na placki ziemniaczane), dodać 4 łyżki oleju aby nie ściemniały.Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Pod koniec smażenia dodać cebulkę aby się zeszkliła. Całość wrzucić do startych ziemniaków. Dodać jajka i przyprawy. Wymieszać. Masę przełożyć na blachę wysmarowaną olejem. Na wierzchu można położyć parę plasterków szynki. Piec w temperaturze 190-200 st. C przez 1,5 godziny.
Robert Makłowicz na niezwykłych mistrzostwach świata. Bezbłędnie wybierał najlepsze babki. Zobacz unikalne zdjęcia sprzed 20 lat
