Przepis na róże karnawałowe
Składniki:
1/2 kg mąki,
4 łyżki gęstej śmietany,
6 żółtek,
4 łyżki wody,
4 łyżki spirytusu,
10 dag masła,
szczypta soli i szczypta cukru.
Róże karnawałowe wykonanie
Połączyć składniki, wyrabiać ciasto wałkiem około 20 minut (bić wałkiem żeby powstały pęcherzyki powietrza). Po wyrobieniu odstawić na 1 godzinę do lodówki.
Wycinamy trzy kółka: szklanka, literatka i kieliszkiem i nakładamy według wielkości (od największego do najmniejszego). Każdy krążek nacinamy w 4-5 miejscach. Dokładnie zlepiamy i smażymy na głębokim tłuszczu różą do dołu (odwrotnie aniżeli złożone). Odwracamy i odsączmy na ręczniku. Ostudzone dekorujemy cukrem pudrem, a na środek dajemy wisienkę albo odrobinę marmolady.
zobacz też: Ten przepis na pączki ma sto lat!
Źródło:polskatimes.pl